Ga naar Content

Medembliks café waar boa's werden belaagd twee weken op slot: "Fors geweld gebruikt"

MEDEMBLIK - Café 't Zeepaardje op de Medemblikse Kaasmarkt, waar vannacht toezichthouders werden bedreigd, mishandeld en vastgehouden, gaat op last van de burgemeester en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord twee weken op slot. Een woordvoerder van de gemeente laat aan NH Nieuws weten dat dat gebeurt omdat de coronaregels niet werden nageleefd. De aangehouden café-eigenaar zit nog altijd vast. 

Afgelopen weekend werden twee boa's mishandeld in het café - Foto: Google Streetview

"We nemen dit hoog op, want er is best fors geweld gebruikt", zegt politiewoordvoerder Erwin Sintenie tegen NH Nieuws. Inmiddels heeft de politie beelden van het incident in handen, laat hij weten.

Doodsbedreiging en mishandeling

De betrokken boa's gingen iets na middernacht het café binnen om te controleren of aanwezigen zich aan de coronaregels hielden. Dat bleek niet het geval te zijn. Bovendien werd er in het café gerookt. Toen de boa's foto's maakten van de misstanden, ontstond er een woordenwisseling en ruzie tussen de handhavers en de eigenaar en zijn gasten, waarbij de boa's met de dood werden bedreigd en mishandeld. Een van de boa's raakte daarbij lichtgewond. 

Lees ook

Bovendien werden de twee boa's enige tijd tegen hun wil in het café vastgehouden, en slaagden cafégangers er in hun telefoon af te pakken en de genomen foto's te wissen.

Behalve de café-eigenaar is er nog niemand aangehouden, maar op basis van de beelden concludeert de politie dat meer aanwezigen betrokken zijn geweest bij het bedreigen, mishandelen en tegenhouden van de boa's. 

Verdachte mishandeling

De politie roept hen in een tweet op zich te melden. Die oproep is in het bijzonder gericht aan een blanke man van ongeveer 1,85 meter lang met een fors postuur en kort opgeshoren donker haar. Hij wordt tussen de 23 en 28 jaar oud geschat, en droeg gisteravond een blauw shirt met letters aan de voorzijde. Hij wordt ervan verdacht een van de boa's te hebben mishandeld. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wat de exacte rol van de uitbater is geweest, wil de politiewoordvoerder 'in het belang van het onderzoek' nog niet kwijt. "Maar hij heeft zeker een actieve rol in het geheel gehad." Later vandaag wordt bekend of hij wordt vrijgelaten of ook komende nacht nog in de cel doorbrengt. 

'Serieus iets aan de hand'

"Dit soort gedrag is niet wat wij wensen", laat Jan Schouten, voorzitter van Koninklijke Horeca Medemblik, aan NH Nieuws weten. Hij erkent, zoals Noordhollands Dagblad eerder vandaag schreef, dat de gebeurtenissen reden kunnen zijn voor een royement. "We zitten binnenkort weer met het bestuur bij elkaar, en dat is hierdoor sneller dan gepland."

Als het café wordt geroyeerd, betekent dat volgens Schouten dat de eigenaar geen aanspraak meer kan maken op hulp van de branchevereniging. "En kortingen en verzekeringen komen bijvoorbeeld te vervallen." Hoewel er voor zover bekend nog nooit boa's werden mishandeld, is het volgens de voorzitter van de branchevereniging niet de eerste keer dat het café in de fout gaat. "Dat er serieus iets aan de hand is, is wel duidelijk."

'Onacceptabel'

Burgemeester Frank Streng van Medemblik laat in een tweet van de gemeente weten de gebeurtenissen onacceptabel te vinden. "Handen af van onze BOA's en toezichthouders"

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]