Ga naar Content
Amstelland

Amstelveens project 'Lief & Leed' groot succes: "Jullie doen het heel lief"

23 september 2020, 13.18 uur · Aangepast 24 september 2020, 09.03 uur
Door: Jasper Leegwater · Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

AMSTELVEEN - In 34 straten is het project 'Lief & Leed' van start gegaan in Amstelveen. Iedere deelnemende straat ontvangt een potje geld waarmee buurtbewoners voor elkaar een kleine attentie kunnen kopen bij voor- of tegenspoed. In de Lief & Leed-straten wordt een gangmaker gekozen die voor zijn of haar straat deze kleinschalige acties coördineert. 

Wilma Stokkel is wijkcoach bij Participe en projectleider bij Lief & Leed. Volgens haar draagt dit project enorm bij aan de saamhorigheid in de Amstelveense straten en wijken. Het doel is duidelijk: "Met elkaar gezien en gehoord worden in de buurt en op die manier met kleine attenties elkaar bijeen brengen." 

Tekst loopt door onder video

34 straten doen mee aan buurtproject Amstelveen - NH Nieuws

Een van de allereerste gangmakers is Edwin Barentsen. "Dat betekent dat ik contact houd met andere gangmakers en met de mensen in de straat om te kijken hoe het met ze gaat. Zo nu en dan deel ik een bloemetje of een kaartje uit."

Vandaag gaat Edwin een van de bekendste straatbewoners verrassen. De Bovenkerkse ijscoman Lex Koot wordt erg gemist in de wijk. Hij schept even geen ijs voor de kinderen omdat hij een heup-operatie achter de rug heeft. De ijscoman kan zijn ogen niet geloven. "Wat lief van jou, Edwin! Ik vind het super. Helemaal niet verwacht. Het mooie van een Lief & Leed-straat is dat dingen onverwachts komen", aldus Lex. 

"Het mooie van een Lief & Leed-straat is dat dingen onverwachts komen"

lex koot, ijscoman van bovenkerk

Nieuwe Lief & Leed-straat

Aan de Rembrandtweg zijn gangmakers Conchita en Nico hartje zomer al begonnen met het project, maar nu krijgen ze officieel het potje overhandigd van Wilma. "Wij staan paraat!" Het enthousiasme voor het project straalt er vanaf bij deze gangmakers. 

Na de overhandiging van het potje gaan Conchita en Nico gelijk over tot actie: ze verrassen buurvrouw Corrie met een bloemetje, zomaar. Om te laten weten dat er aan haar gedacht wordt. Corrie komt woorden tekort en blaast een kus in de richting van Nico en Conchita. "Jullie doen het heel lief."

'Amstelveen ontmoet elkaar'

Wethouder Welzijn van de gemeente Amstelveen, Marijn van Ballegooijen, is verheugd met het succes van Lief & Leed. "Zeker in deze corona-weken is Lief & Leed goud waard geweest. Het is belangrijk voor Amstelveen dat bewoners betrokken zijn bij elkaar."

Wethouder over Lief en Leed - NH Nieuws

Van Ballegooijen heeft een conceptvisie opgesteld met plannen om de inwoners van de stad met elkaar te laten verbroederen: 'Amstelveen Ontmoet Elkaar'. Het stuk richt zich ook op buitenlandse Amstelveners die naar de voorstad van Amsterdam zijn verhuisd.

"We zorgen dat ze beter welkom geheten worden in Amstelveen zodat ze de gebruiken hier beter kennen en makkelijker connectie kunnen maken (...). We vragen op wijkniveau alle buurten om een sociaal plan te maken om ontmoetingen te bevorderen. Daar is subsidiegeld voor. Dus als bewoners een initiatief hebben, dan ondersteunen we dat."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]