Ga naar Content

Schalkwijkers mogen zelf 70 duizend euro verdelen om wijk leuker te maken

HAARLEM - Het is een experiment om inwoners meer zelf te laten bepalen: Haarlem geeft Schalkwijk een budget van 70 duizend euro om te verdelen onder projecten om de buurt te gezelliger te maken, te vergroenen of te verduurzamen. 

Het project 'Schalkwijk aan Zet' is een onderdeel van de zogeheten Nieuwe Democratie, die de gemeente Haarlem nastreeft. Zo is er al tijd het Initiatievencafé waarbij mensen hun idee pitchen in de hoop er investeerders voor te trekken.

De wijk Haarlem-Zuidwest krijgt als eerste Haarlemse wijk een gelote wijkraad naar Gronings voorbeeld, waar NH Nieuws al eerder een reportage over maakte. En in Schalkwijk mogen dus de inwoners zelf bepalen waar ze budget voor willen uittrekken. Vier weken na de kick-off van het project mogen alle Schalkwijkers vanaf 18 jaar stemmen over welk idee uitgevoerd gaat worden. 

Losloopgebied

Paulien Heesbeen is één van de eerste indieners van een plan: "Mijn project is voor de vrije, blije hond", vertelt ze bij een losloopgebied. Ze wil de berm tussen de drukke Europaweg en de flats graag omhekken, zodat de honden echt lekker los kunnen rennen. "Ik durf haar hier niet los te laten", vindt ook een hondenbezitter die aangesproken wordt door Paulien over haar idee. 

(tekst gaat door na video) 

Schalkwijkers verdelen eigen wijkbudget - NH Nieuws / Geja Sikma

Wethouder Jur Botter vindt het best spannend om de touwtjes uit handen te geven met het wijkbudget voor de Schalkwijker. "Loslaten is moeilijk, maar in het kader van de Nieuwe Democratie hoort loslaten er zeker bij zo af en toe."

Kloof dichten

Haarlem wil graag de kloof dichten tussen de politiek en de burgers. "Ik zit natuurlijk in de bubbel van de bestuurders en aan de andere kant praat ik veel met burgers", vertelt wethouder Botter, "en ik zie wel eens dat er verschil is tussen de ideeën. Maar dat heeft ook te maken met wat wel kan en wat niet."

De Schalkwijkers moeten dan ook zelf ondervinden wat het is om een idee te hebben, het aan de man te brengen en het dan ook uiteindelijk zelf te realiseren. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]