Ga naar Content

LIVE: Debat over lotingssysteem voor Haarlemse wijkraden

Haarlem wil de inwoners meer betrekken bij de democratie. Daarvoor zijn veel plannen bedacht, maar ook een groep Haarlemmers zelf heeft een idee: de wijkraden zouden samengesteld kunnen worden via loting. In Groningen doen ze dat al een jaar. Bekijk hieronder live het debat over de wijkraden.

Thea Bakhuijs woont al 24 jaar in de Oosterparkwijk in Groningen. Maar tot nu toe hield ze zich op de vlakte met buurtactiviteiten en wijkkwesties. "Ik heb niet eens lokaal gestemd. Ik had helemaal geen vertrouwen in die politiek, ze beslissen van alles over je heen." 

Bekijk de livestream hieronder: 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

En toch zei ze bijna instant 'ja' toen de wethouder voor haar deur stond met de mededeling dat ze was ingeloot om deel te nemen aan de nieuwe wijkraad. "En dan loop je ineens anders rond in je eigen wijk", vertelt ze aan NH Nieuws in de reportage. 

Lees ook: Haarlemmers willen lokale wijkraden versterken: "Burgers loten naar Gronings voorbeeld"

Het Groningse experiment kwam niet zonder slag of stoot van de grond, want de gemeenteraad moest eerst nog wel eerst even een paar touwtjes los laten. 

'Wij weten het wel'
En daarom is er in Groningen toch voor gekozen om gemeenteraadsleden óók in de wijkraak van de Oosterparkwijk te laten plaatsnemen. Zoals Koosje van Doesen van de Groningse D66. "Je bent niet gewend als gemeenteraad om zoveel zeggenschap bij bewoners neer te leggen. De raadsleden zijn normaal toch wel zo van 'wij weten het wel'."

Bekijk hier het hele interview met het Groningse gemeenteraadslid Koosje van Doesen. 

Gronings gemeenteraadslid Koosje van Doesen van D66 over het experiment van gelote wijkraden - NH Nieuws / Geja Sikma

Vanavond vindt er in het debatcentrum De Pletterij in Haarlem een discussie plaats tussen de Haarlemse Initiatiefgroep Versterking Lokale Democratie en politici. Want is het experiment in Groningen te kopiëren naar een nieuwe structuur voor de Haarlemse wijkraden? 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: