Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Amsterdam-Oost hijst permanent regenboogvlag tegen anti-homogeweld

18 september 2020, 10.28 uur · Aangepast 18 september 2020, 10.38 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Amsterdam-Oost hijst vanaf deze week permanent de regenboogvlag om anti-homogeweld tegen te gaan. Het stadsdeel hijst de vlag omdat er de afgelopen periode meerdere incidenten zijn geweest waarbij homoseksuele bewoners, of bewoners die hun solidariteit toonden, te maken kregen met geweld, werden uitgescholden of bekogeld zijn met eieren.

Foto: AT5

Buurtbewoners Tommy en Lennaert uit Oostpoort vertelden in juli aan AT5 dat ze eieren vonden op hun balkon nadat ze de regenboogvlag hadden opgehangen. Dat nieuws ging als een lopend vuurtje door de buurt. Om de jongens te steunen werden er door andere bewoners nieuwe vlaggen besteld en al snel wemelde het van de regenboogvlaggen in Oostpoort.

Sinds gisteren hangt er permanent een regenboogvlag bij het stadsdeelkantoor aan de Oranje-Vrijstaatplein. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn zonder enige belemmeringen", zegt stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. 'Dat zijn waarden die ontzettend belangrijk zijn in een samenleving waarin verschillende mensen en culturen naast elkaar leven. We zijn samen Oost.'

Actieprogramma

Naast het uithangen van de regenboogvlag is stadsdeel Oost ook bezig met een actieprogramma om de problematiek aan te pakken. Hiervoor werkt het stadsdeel samen met de politie en maatschappelijke organisaties als COC en Alle Kleuren Oost.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.