Zaanstreek-Waterland

Kermis Assendelft gaat niet door, alleen met reservering naar café of terras

17 september 2020, 14.09 uur · Aangepast 17 september 2020, 20.21 uur · Door Redactie

ASSENDELFT - De kermis in Assendelft begin oktober gaat niet door. Na overleg met de organisator is naar voren gekomen dat het niet mogelijk is een veilige kermis te organiseren, stelt de gemeente Zaanstad.

RTV Zaanstreek

Horecaondernemers in Assendelft sloegen de handen ineen en wilden een aangepaste kermis organiseren. Dat is dus niet gelukt. Volgens de gemeente Zaanstad komt dat door de beperkte ruimte, maar ook door het karakter van de kermis. Jaarlijks is de kermis een groot feest in het dorp. 

Teleurgestelde horecaondernemers

Bas van der Horst van Koppiebar laat met een teleurstelling in zijn stem weten: "We vinden het heel vervelend." De horecaondernemers hadden onlangs een gesprek met de gemeente om hun plan toe te lichten. "We dachten nog in gesprek te zijn", laat Johan van Gelderen van het Wapen van Assendelft weten. Hij begrijpt het besluit, maar vindt het ook jammer. Van Gelderen: "We doen wel evengoed een gezellig samenzijn." 

Besluit stond al vast

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: "We begrijpen de teleurstelling over het niet doorgaan van de evenementen. De ondernemers hebben erg hun best gaan in hun aanvraag om rekening te houden met de richtlijnen."

Hoewel de ondernemers gisteren nog een pluim ontvingen, was het besluit inderdaad al genomen: "De burgemeester vond het wel zo netjes om dit besluit persoonlijk toe te lichten aan de ondernemers. Dat was het doel van het gesprek met de ondernemers: een toelichting op het genomen besluit." 

Reserveren

De kermis speelt een belangrijke rol in het lintdorp. Veel mensen nemen speciaal vrij en horecaondernemers draaien goede zaken. De gemeente Zaanstad en de horecaondernemers roepen op om tijdens de geplande data van de kermis (3 tot en met 8 oktober) alleen met een reservering naar de cafés en terrassen te komen.

De bewoners en ondernemers waren al een hele tijd in onzekerheid over de kermis. NH Nieuws sprak in juli met Marloes van Deudekom van de Koppiebar:

"Mensen nemen een week vrij voor de kermis" - NH Nieuws

In Zaandam ging de kermis afgelopen week door, onder strikte voorwaarden: met één vaste ingang, een kleinere opzet dan normaal en verplichte looproutes.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?