Ga naar Content

Majorettegroep en drumband Medemblik bieden troost voor geschrapt draverijweekend

MEDEMBLIK - Heel Medemblik zou momenteel in de ban moeten zijn van wat hèt feest van het jaar is: De Harddraverij en het Rondom weekend. Aan de gevel van het huis van Betteke Ratten wappert nu slechts een gele draverijvlag op halfstok. Elk jaar loopt zij als majorette voor de drumband uit om de feestgangers de kroeg in te begeleiden. Dit jaar niet. Als pleister op de wond maakte ze een video: "Zo kunnen we het toch een beetje beleven samen."

Foto: Betteke Ratten

Opgegroeid aan de Nieuwstraat zat het feesten rondom de draverij er al vroeg in bij Betteke en ook op zestigjarige leeftijd is zij nog een spil in het feestgedruis. 
Betteke loopt mee in de majorettekorps van Medemblik en loopt elk jaar voor de drumband uit. "We zijn allemaal zestigers in de majorettegroep. Het begon negen jaar geleden als een grap: we zijn een gemêleerd zootje, maar het is gewoon magisch om te doen."

Betteke loopt over van enthousiasme als ze onder woorden probeert te brengen wat het jaarlijkse feestweekend voor haar betekent. Het gaat haar niet om de draverij zelf, want 'een echte draver ziet geen paard', maar het is de sfeer, het feest en de saamhorigheid. Het gemis is dit jaar dan ook groot: "Natuurlijk is dit verstandig en het is niet anders, maar het is heel erg jammer."

"Dat gevoel voordat de trommels beginnen te spelen, dat gevoel dat iedereen vol verwachting is voor het feest losbarst: dat mis ik."

Betteke ratten - majorette

Om de leegte te vullen kwam Betteke op het idee om een video te maken met toch een beetje dat 'hardraverijgevoel'. "Mijn zoon heeft een greenscreen en opnameapparatuur, maar vanwege corona lag het werk een tijdje stil. Hij heeft alles voor ons opgenomen en gemonteerd. Er zitten heel wat uren werk in."

In de video doet Betteke met een paar anderen uit de groep precies wat zij normaal doen; ze lopen de vaste route voor de drumband uit en marcheren met drieëntwintig dames de kroegen in. "We starten de dag altijd bij de Driemaster waar de paarden verzamelen, dan lopen we door de Nieuwstraat en waar de paarden afslaan gaan wij de andere kant op: we denderen trommelen en rommelend stuk voor stuk de cafe's binnen. We zijn een vaste act in de cafe's en brengen wat reuring."

Goud

Betteke hoopt met de video een klein beetje een harddraverij te verzorgen voor haar groep dames. Zelf mist ze het echt wel dit jaar. "Dat gevoel voordat de trommels beginnen te spelen, dat gevoel dat iedereen vol verwachting is voor het feest losbarst; dat mis ik ja. Maar als ik naar de video kijk dan is dat er toch een beetje. Ik krijg er kippenvel van, dit is voor mij echt goud."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook