Ga naar Content
West-Friesland

Theekruidentuin groene verbinding voor inwoners Risdam-Noord

21 september 2020, 10.00 uur · Aangepast 21 september 2020, 10.33 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

HOORN - Buurtbewoners in de wijk Risdam-Noord hebben een eigen theekruidentuin opgericht: een tuin dóór en vóór bewoners. Iedereen mag er kruiden zaaien en oogsten.  Want de wijk Risdam-Noord moet groener, stellen Resi Beijer en Marjon Brouwer van de buurtgroep 'Risdam-Noord Groen!'

"Het is een veertig jaar oude en behoorlijk versteende wijk. Met de weersextremen van nu, zie je dat dat voor wateroverlast zorgt en er is weinig biodiversiteit", legt Beijer uit. Verscholen achter een bomenrij, ligt middenin de wijk bij de Ossenweide, de theekruidentuin. Een initiatief van buurtbewoonter Karin de Waard. "We hebben gezamenlijk dit stuk gemeentegrond geadopteerd en ook een kleine subsidie ontvangen om een hekwerkje te kunnen plaatsen. De rest hebben we allemaal zelf gedaan, met de buren."

Van de zomer werd de tuin officeel geopend en in gebruik genomen. Er is een composthoek, een bijenhotel en tientallen soorten kruiden en bloemen. Doordat de tuin aan een wandelroute ligt, is er veel aanspraak tussen de buurtbewoners.  Marjon: "Door de tuin heb ik ook al veel meer buurtbewoners leren kennen. Ook kinderen zijn betrokken, het is echt heel leuk." 

Tekst gaat door onder video

Theekruidentuin groene verbintenis van inwoners Risdam-Noord - NH Nieuws

"Op luchtfoto's is te zien door de afgelopen jaren heen dat de wijk steeds meer versteend is geraakt", legt Resi uit. Om te inventariseren hoe mensen met het groen in hun tuin omgaan en de beweegredenen erachter, houden ze een enquete. "Het kan natuurlijk een bewuste keuze zijn om de tuin helemaal te bestraten, maar wellicht ook tijdgebrek of mate van interesse. Daar willen we graag de vinger achter krijgen."

Op 3 oktober houden ze in wijkcentrum de Cogge een markt waar mensen naar toe kunnen om advies in te winnen en gratis stekken en zaden met elkaar uit te wisselen. Resi: "Je tuin aanpakken hoeft niet direct bakken met geld te kosten. Er zijn veel manieren om de tuin al met kleine handelingen aan te pakken. Denk aan vast bloembakken of het weghalen van een paar tegels voor het aanleggen van een geveltuintje."

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over groen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Lees ook