Ga naar Content
Noordkop & Texel

Eerste Helderse kinderburgemeester wordt in november door kinderen zelf gekozen

16 september 2020, 17.28 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Michael van der Putten

DEN HELDER - De eerste kinderburgemeester van Den Helder wordt op 3 november door de kinderen zelf gekozen. Op elk van de vijftien Helderse scholen wordt een kandidaat-kinderburgemeester gekozen, van deze groep kandidaten blijft er uiteindelijk één over.

De vijftien jonge burgemeesterskandidaten, uit de groepen 7, worden in de week van 28 september gekozen. Ze krijgen vervolgens van de gemeente een pitchtraining, zodat zij zich leren presenteren. Bij een heuse verkiezingsbijeenkomst kiezen de kandidaten op 3 november zelf wie van hen daadwerkelijk de kinderburgemeester van Den Helder mag worden.

Kinderambassadeur

Maar niet alleen de gekozen jonge burgemeester krijgt straks een rol, ook de veertien anderen zullen elk een taak krijgen. Zij worden 'beëdigd' als kinderambassadeur, die de kinderburgemeester bijstaat. Zij kunnen, aldus de gemeente, aan diegene laten weten wat volgens hen nodig is om van Den Helder 'een mooiere stad voor kinderen te maken'.

Lees ook

Jeugdwethouder Peter de Vrij is enthousiast over het kinderburgemeesterschap. "Met de functie van de kinderburgemeester laten we zien dat we het belangrijk vinden kinderen een stem te geven in Den Helder."

Ceremoniële gebeurtenissen

De kinderburgemeester zal met de kinderambassadeurs een aantal keren per schooljaar samenkomen om ideeën te bespreken en uit te werken. Daarnaast helpt de jeugdige haar oudere 'collega' Jeroen Nobel en een aantal wethouders tijdens ceremoniële gebeurtenissen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]