Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Demonstratie op Museumplein in Amsterdam voor vluchtelingen Lesbos

12 september 2020, 16.37 uur · Aangepast 12 september 2020, 21.20 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Op het Museumplein in Amsterdam is vanmiddag een demonstratie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingen op Lesbos, waar dinsdag een vluchtelingenkamp werd verwoest door een grote brand. De demonstratie is een initiatief van Amsterdamse studenten en wordt gesteund door verschillende organisaties.

Demonstratie voor vluchtelingen op Museumplein in Amsterdam - NH Nieuws

De aanwezige demonstranten hebben voldoende afstand gehouden. De meeste dragen mondkapjes. Initiatiefnemer Lute heeft veel coronamaatregelen genomen voor de demonstratie: "Er staan 2000 stippen op het plein, we hebben ordebewakers en zelfs porto's om met elkaar te communiceren vanuit de organisatie."

De demonstranten willen duidelijk maken dat er draagvlak is om vluchtelingen op te vangen. Ze dragen borden met teksten als "Nederland laat je humanitaire kant zien" en "ik schaam me diep, we gaan ze halen." De sfeer is gemoedelijk en er is weinig politie op het plein.

Op Lesbos brandde dinsdag het vluchtelingenkamp Moria grotendeels af. Ongeveer 13.000 vluchtelingen werden hierdoor dakloos. De Amsterdamse studenten die de demonstratie initieerden worden gesteund door organisaties als Volt Nederland, 500 Kinderen Amsterdam en SOS Moria en het protest wordt gesteund door Vluchtelingen Werk Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Comité Vluchtelingkinderen Haarlem en DeGoedeZaak.

Vluchtelingen in huis

Een van de demonstranten heeft zelf twee vluchtelingen in genomen: "Ik heb vier jaar geleden twee Syrische jongens opgevangen en daar ben ik een beetje moeder van geworden, dus ik weet hoe zij hier gekomen zijn en gevlucht zijn."

Een andere heeft vrijwilligerswerk op Lesbos gedaan: "Ik ben zelf vorig jaar naar Lesbos geweest om te helpen. Dat waren voor mij echt momenten waarna ik dacht 'er moet iets veranderen.' Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen op zijn komen dagen om samen nog een sterker signaal af te geven."

Tekst loopt door onder foto

Foto: NH Nieuws

Vluchtelingen opnemen

Donderdag maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bekend dat Nederland bereid is honderd vluchtelingen - met name kinderen - uit Moria op te nemen. Dit leverde veel kritiek op. Linkse partijen waren het er niet mee eens dat deze honderd worden afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland volgend jaar verplicht sowieso zou opnemen. De PVV vindt dat er helemaal geen vluchtelingen naar Nederland gehaald moeten worden.

Eerder vertelden de studenten achter de demonstratie aan NH Nieuws niet achter het plan van de regering te staan: "Die 100 asielzoekers naar Nederland halen is niets meer dan symbolisch", vertelt de 23-jarige Lute Wilhelm uit Amsterdam. "Uiteindelijk gaan deze 100 asielzoekers af van het totaal aantal vluchtelingen die Nederland heeft afgesproken op te nemen. Ik begrijp dat niet iedereen zomaar hierheen kan komen, maar een verschil van 400 mensen tijdens zo'n humanitaire ramp, die ruimte hebben we écht wel", stelt de organisator. 

De demonstranten zijn het met haar eens: "Ik vind dat het niet kan dat je mensenlevens ziet als een soort van ruildeal of iets waar je mee kunt handelen."

De demonstratie is gemoedelijk verlopen. 

Foto: NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.