Ga naar Content

De Peiling: Werkverbod voor ziekenhuispersoneel dat coronavaccin weigert?

Vind jij dat er een werkverbod voor ziekenhuispersoneel moet komen dat zich niet laat inenten als er straks een coronavaccin is. En zijn er meer beroepen waar jij van denkt dat zo'n prik een voorwaarde is om te kunnen blijven werken?

Foto: Adobe Stock

Werkverbod
In het AD stellen twee microbiologen voor om zorgpersoneel dat zich niet in laat enten een verbod te geven om op bepaalde afdelingen te werken, zoals bijvoorbeeld de intensive care.

Wel aan het werk
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kunnen medewerkers die niet zijn ingeënt gewoon aan het werk als ze geen klachten hebben. "Het zou onverstandig zijn om je als zorgmedewerker niet te laten inenten", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tegen de NOS. Van een werkverbod zou geen sprake zijn. Ziekenhuizen kunnen medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren, maar ze doen wel een dringende oproep aan het personeel.

Kinderdagverblijven
Die discussie over vaccinatieplicht was er vorig jaar wel bij kinderdagverblijven, nadat ouders er vaker voor kozen hun kinderen niet meer tegen allerlei kinderziektes in te laten enten. De uitkomst van die discussie was dat kinderdagverblijven, zoals het Noord-Hollandse Berend Botje, kinderen die niet ingeënt zijn voortaan mogen weigeren.

Lees ook

Griepprik
Zorgpersoneel wordt ook opgeroepen om elk jaar de griepprik te halen. Dat doet lang niet iedereen. Ouderenorganisatie Unie KBO-PCOB pleitte voor een verplichte griepprik in de zorg, maar dat voorstel kan op weinig steun rekenen en zou juridisch onhaalbaar zijn.

Wat vind jij?
Geen verplichte coronavaccinatie, maar mogelijk wel een werkverbod als mensen besluiten het vaccin niet te nemen. We zijn benieuwd wat jij daarvan vindt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].