Ga naar Content

Schipper Henk weet waarom de Amsterdamse kades op instorten staan

AMSTERDAM - Dat de Amsterdamse kades er niet heel best aan toe zijn, werd vorige week nog een keer duidelijk toen de kade aan de Grimburgwal in elkaar stortte. Volgens gepensioneerd schipper Henk Dal is het een kwestie van tijd voordat de volgende kade in elkaar dondert. En hij weet ook wie of wat daar schuldig aan is. 

Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

De 67-jarige Henk neemt ons mee in zijn grachtensloepje. Hij is ruim veertig jaar lang schipper geweest. Heeft het vak geleerd van zijn vader. Eerst zat Henk op de binnenvaart, maar hij heeft ook lang op de Amsterdamse grachten gevaren. In al die jaren heeft hij de kades beetje bij beetje zien afbrokkelen. En met eigen ogen gezien wie de grote boosdoeners zijn. 

tekst gaat verder onder de foto

Foto: ANP/Lex van Lieshout

"Daar heb je er weer een. Dit zijn van die boten die dat doen", zegt Henk als de eerste rondvaartboot langskomt. Hij legt uit: "Bij het aan- en afmeren draaien ze met 't schroefwater weer weg. Dat schroefwater gaat onder die muur door en spoelt elke keer een beetje zand weg. En zo krijg je instortingen. Die schippers kunnen daar niets aan doen, maar het is wel zo."

Mandy Korff doet al zo'n twee jaar onderzoek naar de palen die de Amsterdamse kades ondersteunen. In opdracht van de gemeente Amsterdam. Op veel plekken rusten hele kades op van die houten palen. "Sommigen zijn al ruim driehonderd jaar oud. Die kades werden gebouwd voor paard en wagen."

Lees ook

Oude meuk dus, en daarom is het niet gek dat sommige kades op instorten staan. Maar, zo bevestigt Korff, kunnen rondvaartboen een rol spelen. Henk heeft dus zeker een punt. "Als er stroming ontstaat door bijvoorbeeld een schip kan er zand wegspoelen. Daardoor hebben de palen minder steun, en kan de hele kade opschuiven."

Henk zegt dat hij zijn theorie over de rondvaartboten al een paar keer bij de gemeente heeft neergelegd, maar dat hij niet serieus wordt genomen. "Want ik ben geen expert. Ze mogen vinden wat ze vinden, maar ik weet dat het daar aan ligt. Honderd procent."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]