Ga naar Content

VOC-replica De Amsterdam weggesleept bij Scheepvaartmuseum voor groot onderhoud

AMSTERDAM - VOC-replica De Amsterdam, de iconische boot die normaal gesproken aangemeerd ligt bij het Scheepvaartmuseum en bezocht kan worden door het publiek, wordt vannacht van haar plek gehaald voor een grootschalige restauratie.

Beeld van de verplaatsing tijdens de vorige restauratiebeurt in 2011 - Foto: ANP

Het onderhoud vindt elke tien jaar plaats. Bij deze geplande restauratiebeurt worden de masten vervangen, het schip krijgt een nieuwe laag lak en verf, zwakke plekken worden gerepareerd en er wordt houtrot opgespoord. 

Het schip wordt gerestaureerd bij Damen Shipyards in Amsterdam-Noord, het gaat dus om een kleine afstand. Toch is het een unieke gebeurtenis, want de replica ligt normaal aan dok en vaart dus nooit.

1991

De replica van het VOC-schip De Amsterdam ligt sinds 1991 aangemeerd bij het Oosterdok. De Amsterdam vertrok in 1749 van Texel naar Batavia, het huidige Jakarta in Indonesië. Het schip raakte niet lang na vertrek een zandbank, waarop de kapitein besloot het te laten stranden aan de Engelse kust. 

Daar is het al snel weggezakt in het zachte zand. In 1973 is begonnen met het doen van archeologisch onderzoek naar het wrak, waarna deze replica kon worden gemaakt. 

Het schip zal naar verwachting tot januari 2021 in het dok liggen.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.