Ga naar Content

Hilversums tekort op wmo en jeugdzorg stijgt naar bijna negen miljoen euro

HILVERSUM - Wederom een flinke financiële tegenvaller voor de gemeente Hilversum. Het dorp komt nog eens 3,9 miljoen euro tekort op maatschappelijke hulp (wmo) en jeugdzorg. Het tekort komt bovenop de tegenvaller van 5 miljoen euro die Hilversum eind vorig jaar al meldde. "Mensen die zorg nodig hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Die blijven ze gewoon krijgen", zegt verantwoordelijk wethouder Karin Walters.

Foto: Google Streetview

Dat Hilversum rode cijfers zou schrijven op wmo en jeugdzorg was volgens wethouder Walters te verwachten. "We moesten afgelopen november al een flink tekort melden en nu dus weer. Dat verrast ons niet. Het zijn wel forse bedragen die vooral oplopen doordat we steeds meer kosten maken voor deze zorg, zonder dat we daar voldoende geld vanuit Den Haag voor terugkrijgen", legt ze uit.

Grootste boosdoeners zijn onder meer hogere kosten op begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp. 

Hilversum is verreweg niet de enige met een flink tekort. "Een groot deel van de gemeenten heeft dit probleem. En daar is wat ons betreft maar één echt goede oplossing voor: we moeten meer geld krijgen." 

Noodklok

Hilversum blijft de komende tijd met tal van andere gemeenten lobbyen in Den Haag voor meer geld. "Het kabinet moet op den duur toch zien dat zoveel gemeenten rode cijfers schrijven en dat de problemen echt groot worden. Dat kan niet anders. We blijven de noodklok luiden tot er een oplossing komt", betoogt Walters. "Natuurlijk zullen we ook zelf kritisch blijven kijken waar we kunnen besparen, maar daar zijn we natuurlijk ook altijd actief mee bezig" 

Zorg blijven leveren

Dat 'besparen' doet Hilversum vooral niet door minder zorg te leveren, is Walters stellig. "Als mensen zorg nodig hebben, en voldoen aan de criteria die we stellen om in aanmerking te komen voor hulp, dan moeten mensen ook gewoon zorg blijven krijgen. Daar willen we absoluut niet op interen. Zorgbehoevenden moeten hier niet de dupe van worden. Deze mensen hoeven zich ook echt geen zorgen te maken." 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook