Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

RIVM niet blij met Schiphols nieuwe UV-coronakillers

27 augustus 2020, 17.43 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Het RIVM noemt de nieuwe desinfecterende UV-C-lichtkastjes op Schiphol 'onnodig' en vreest dat ze reizigers aansporen om de bestaande coronamaatregelen links te laten liggen. De onlangs geplaatste kistjes kunnen met UV-straling persoonlijke spullen zoals telefoons, sleutels en paspoorten binnen 25 seconden desinfecteren.

Een UV-C-lichtkistje op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De kistjes zijn geplaatst op Schiphol Plaza, tussen Aankomsthal 3 en 4 en in Lounge 2, achter de paspoortcontrole. Het desinfecteren wordt gedaan onder toezicht van een medewerker van Schiphol, omdat UV-C-licht schadelijk is voor de gezondheid. Schiphol, dat normaal gesproken trouw alle RIVM-maatregelen opvolgt, heeft het instituut niet benaderd voor advies of goedkeuring. Het RIVM had liever gezien dat Schiphol het bij de bekende coronaregels had gehouden, zoals de anderhalve meter afstand houden, aldus een woordvoerder.

Extra service

Schiphol benadrukt dat de service extra is en andere coronamaatregelen niet vervangt. Ook de producent, UV Smart, laat NH Nieuws weten dat het niet de bedoeling is dat de UV-kistjes als alternatief worden gezien. Wel zegt UV Smart dat het RIVM zich eerder in een eerder rapport positief heeft uitgelaten over UV-C-licht.

Het UV-licht is alleen geschikt voor spulletjes zoals telefoons en paspoorten. Een reiziger juichte de nieuwe service toe: "Ik zou het apparaat liever groter zien, dat je er doorheen kan wandelen." Volgens UV Smart zullen dat soort poortjes er nooit komen, omdat de straling kankerverwekkend is.

Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dan de onderstaande reportage:

RIVM niet blij met Schiphol's nieuwe UV-C-kistjes - NH Nieuws / Doron Sajet

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]