Ga naar Content

Ondernemers Albert Cuypmarkt dienen kort geding in tegen mondkapjesplicht

AMSTERDAM - Na een kleine maand experimenteren komt er komende maandag een eind aan de mondkapjesplicht op onder meer de Amsterdamse Wallen en de Albert Cuypmarkt. Ondernemers op de markt denken niet dat de proefperiode wordt verlengd, maar hebben nu toch op de valreep een kort geding ingediend.

Ondernemers Albert Cuypmarkt noemen mondkapjesplicht onrechtmatig en hebben kort geding ingegediend - NH Nieuws

Vanmorgen rond 11.00 uur heeft Bouke Burger van ondernemingsvereniging Albert Cuypstraat de stukken van het kort geding afgeleverd bij de Stopera. Met de gang naar de rechter willen de ondernemers aantonen dat de mondkapjesplicht op de Albert Cuypstraat niet rechtmatig is. 

"Er wordt spijkerhard gehandhaafd", vertelt Burger. "Maandag ook: er was niemand op de markt, maar er liepen veertien handhavers rond om iedereen meedogenloos te bekeuren. Ikzelf heb ook een bekeuring ontvangen."

Tekst gaat door onder foto

Foto: NH Nieuws

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht is het extreem rustig op de bekende markt. Nu er ook streng wordt gehandhaafd, komt er helemaal niemand meer, vertelt Burger aan NH Nieuws: "Veel ondernemers staan op omvallen."

"De rechter moet met eigen ogen zien dat dit gewoon niet kan"

Bouke burger, ondernemersvereniging Albert cuypstraat

De winkeliers en marktkooplui op de Albert Cuypstraat willen de dat de inhoudelijke behandeling niet in een stoffig rechtzaaltje, maar midden op de markt wordt gehouden. Burger: "Dan kan de rechter zelf zien dat dit gewoon niet kan. Ondernemers in deze straat en deze hele buurt worden hierdoor geraakt. Dit kan niet."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]