Ga naar Content

West-Friese boeren: dubbele gevoelens bij schrappen veevoermaatregel

WEST-FRIESLAND - De mogelijkheid dat de veevoermaatregel geschrapt gaat worden zorgt zowel voor blijdschap als voor onzekerheid bij West-Friese boeren. Volgens de NOS zal later vandaag bekend worden gemaakt dat de wet niet wordt ingevoerd. "Als de wet inderdaad van tafel gaat, zijn we blij. Maar wat gaat er daarna gebeuren?", vraagt veehoudster Ingrid de Sain uit Schellinkhout zich af. 

Foto: NH Nieuws

De veevoermaatregel houdt in dat koeien minder eiwitrijk voedsel krijgen. Hierdoor zou er minder stikstof uitgestoten worden, wat ruimte biedt voor woningbouw. Volgens veehouders is alternatief voedsel echter zeer ongezond voor de koeien. 

"Als de wet van kracht zou gaan, zouden we onze koeien niet naar behoefte kunnen voeden", legt melkveehouder Cees de Boer uit Benningbroek uit. "We kunnen kalfjes dan niet geven wat ze nodig hebben om te groeien. En ook drachtige koeien komen dan ernstig tekort. Dit kunnen we alleen oplossen door koeien meer krachtvoer te geven. Maar daar kauwen ze weer nauwelijks op, wat slecht is voor de spijsvertering." 

Vraagtekens

Wanneer de wet inderdaad van tafel gaat, is Cees de Boer weliswaar blij, maar hij moet het eerst nog maar zien: "Het is nog maar de vraag of dat daadwerkelijk gebeurt. Misschien komen ze ook wel tot een of ander half compromis", stelt hij.

"Dat deze wet niet van kracht gaat, betekent niet dat het daarmee stopt"

Ingrid de Sain - melkveehouder

Ook Ingrid de Sain heeft sterk haar vraagtekens. "Het is mooi als deze wet van tafel gaat. Maar als dit het niet wordt, dan komen ze wel weer met nieuwe maatregelen. Wij veehouders hebben sinds oktober constant met nieuwe maatregelen te maken gekregen. Eerst kregen we een melkquota en toen kregen we weer te maken met fosfaatrechten. Dat deze wet niet van kracht gaat, betekent niet dat het stopt."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook