Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: 'Coronaproof' in de Arabische superjumbo op Schiphol

Een van de grootste publiekstrekkers is sinds deze maand weer terug op Schiphol: de Airbus A380 van Emirates uit Dubai. Alle 115 superjumbo's stonden maandenlang geparkeerd op de twee internationale luchthavens van Dubai, in afwachting van betere tijden. Emirates heeft de draad weer opgepakt en vliegt er weer even mee naar Amsterdam. Aan boord valt meteen op dat sommige uitzonderlijke luxes voorlopig coronaproof zijn gemaakt.

Een Airbus A380 van Emirates op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Van buiten ziet het grootste passagierstoestel ter wereld er nog net zo uit als voor de coronacrisis. Als het voor je op het platform staat, blijft het verbijsterend dat het dubbeldeksvliegtuig met 517 stoelen, twee douches en een bar aan boord überhaupt van de grond komt, maar is na acht jaar dagelijks vliegen op Schiphol een vertrouwd gezicht op de luchthaven.

Welkom

Maar wie aan boord stapt van de reusachtige Airbus A380 weet meteen dat voor het coronavirus geen plaats is gereserveerd. In de twee aviobruggen, eentje voor het benedendek en eentje voor boven, komt de geur van een ontsmettingsmiddel je halverwege al tegemoet. Bij de deuren verwelkomen de stewards en stewardessen je tegenwoordig met mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en een lang schort aan. Voor iedereen aan boord wacht een 'Hygiene Kit', met mondkapje, handschoenen, desinfecterende gel en doekjes.

Geen bar en geen douche

Het contact tussen bemanning en passagiers blijft beperkt, maar tijdens de vlucht wordt er wel voor eten en drinken gezorgd. De luxe bar voor business- en eerste klasse-passagiers is wel gesloten. Voor Emirates is het onwenselijk dat passagiers heen en neer door het bovendek verplaatsen en mogelijk voor verspreiding van het virus zorgen. Ook de twee douches voor eerste klasse-passagiers blijft om die reden dicht.

De dienstregeling van de Emirates-vluchten naar Amsterdam is ook nog niet volledig hersteld. Van de gebruikelijke drie dagelijkse vluchten houdt de maatschappij het voorlopig nog op een. Voor de coronacrisis vloog Emirates twee keer per dag met de A380 naar Amsterdam en eenmaal met de kleinere Boeing 777-300ER.

Toch weer tijdelijk de Boeing 777

Tussen maart en juni vloog Emirates helemaal niet naar Amsterdam. Half juni werd voorzichtig opgestart met een dagelijkse vlucht met de Boeing 777. Op 1 augustus maakte de Boeing plaats voor de A380. Emirates laat NH Nieuws weten dat het gigantische toestel toch weer tijdelijk op andere routes wordt ingezet en de Boeing 777-300ER voor de route naar Amsterdam wordt gebruikt.

Lees ook

Op het YouTube-kanaal van NHAirtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH Nieuws uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).