Ga naar Content

Wielrenster Amy Pieters kijkt terug op EK in Alkmaar: "Dit pakken ze niet meer af"

ALKMAAR - Een jaar geleden kroonde Amy Pieters uit Zwanenburg zich tot Europees kampioen wielrennen op de weg. Met NH Sport keek ze terug op die bijzondere dag. "Ik had het idee: ik moet dit winnen."

Amy Pieters wint EK op de weg in Alkmaar - NH Nieuws

"Ik had mezelf voorgenomen dat ik in ieder geval niet anoniem wilde koersen. Wat de uitslag is, zie ik dan wel", vertelt Pieters over haar gedachtes voorafgaand aan de wedstrijd op zaterdag 10 augustus 2019.

"Ik voelde gewoon die druk omdat we met zo'n sterk team aan de start stonden"

Wielrenster amy pieters

Gevoel van moeten winnen

In de tweede van elf rondjes kwam ze in een kopgroep terecht met Lisa Klein uit Duitsland en de Italiaanse Elena Cecchini. Pieters voelde zich comfortabel, maar twijfelde ook. "Ik had het idee: ik moet dit winnen. Ik voelde gewoon die druk omdat we met zo'n sterk team aan de start stonden. Ik had nog zeven andere meiden achter me die ook konden winnen. In de voorbespreking maakten we ook alleen een plan om te winnen. En gelukkig is dat ook gelukt."

Toen het kwam op een sprint wist de Noord-Hollandse dat ze vooral naar Checcini moest kijken. "Zij is ook heel rap. Daar was ik nog wel een beetje nerveus voor. Achteraf was ik ook wel verbaasd dat het best wel een gat was."

Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Veel bekenden

Als klein meisje reed Pieters al op de wielerbaan van Alkmaar. Er kwamen daarom veel mensen speciaal voor haar kijken. "Dat was echt wel heel bijzonder. Er stonden super veel bekenden langs de kant. Maar je bent toch vooral met jezelf bezig. Pas bij de dopingcontrole kwam ik een beetje tot rust en daalde het een beetje in."

"Ik ging meteen in het kampioensshirt trainen. Toen bedacht ik me dat het heel cool was dat ik de trui een jaar lang aan mocht"

WIELRENSTER AMY PIETERS

De volgende dag kwam het besef pas echt. "Ik ging meteen in het kampioensshirt trainen. Toen bedacht ik me dat het heel cool was dat ik de trui een jaar lang aan mocht. Helaas heb ik er dit jaar niet in kunnen rijden, maar de overwinning in Alkmaar blijft heel bijzonder. Dit pakken ze niet meer af", aldus Pieters.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]