Ga naar Content

Vrijdag stille tocht voor doodgeschoten Badhoevedorper Bas van Wijk: #allesisvoorbassie

BADHOEVEDORP - De afgelopen zaterdag in Amsterdam doodgeschoten Badhoevedorper Bas van Wijk (24) zal aanstaande vrijdag tijdens een stille tocht door vrienden en familie worden herdacht. 

Bas van Wijk - Foto: Politie

De tocht begint bij z'n oude voetbalvereniging in Badhoevedorp, zegt Belinda Kreugel, die Bas' familie heeft aangeboden de organisatie rond de tocht op zich te nemen. "Dan gaan we langs enkele plekken in Badhoevedorp die belangrijk zijn geweest voor Bas." 

#allesisvoorbassie

Vrienden en familie kunnen hem na de tocht een laatste groet brengen. "Ik heb T-shirts laten drukken met voorop 'onze held' en achterop de hashtag #allesisvoorbassie en ik heb rozen besteld", vertelt Belinda. "Want ik wil dat er vrijdag bij de kerk een gigantische berg rozen ligt." Witte kaarsen maken het herdenkingsmoment compleet.

Hoewel een condoleanceregister niet coronaproof is, heeft de organisatie ook daar inmiddels toestemming voor gekregen. "Er liggen handschoentjes, en ze mogen de pen pas aanraken als ze hun handen hebben ontsmet." 

Horloge

De 24-jarige Bas van Wijk werd afgelopen zaterdag doodgeschoten op een steiger bij een drukbezochte zwemplek aan de Nieuwe Meer, een meertje in het zuidwesten van de gemeente Amsterdam. Naar verluidt protesteerde Bas toen iemand het dure horloge van een van zijn vrienden opeiste, en werd daarop drie keer keer beschoten, al houdt de politie vooralsnog ook andere scenario's open. Hij overleed kort daarna.

Eerder vandaag liet ook Femke Halsema weten dat alles erop wijst dat Van Wijk 'een onschuldig slachtoffer is'. "Het is onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt", zei de burgemeester, om er aan toe te voegen dat Bas' vrienden die getuige zijn geweest van de schietpartij slachtofferhulp krijgen aangeboden. 

Lees ook

Reanimatie

NH Nieuws sprak gisteren wel met Nieuw-Venneper Gerry Holland, die de schietpartij op afstand meekreeg. Een kennis van Gerry schoot direct te hulp. "Hij is er naar toegepeddeld en heeft hem gereanimeerd", vertelt hij in onderstaande beelden.  

Gerry was bij de Nieuwe Meer toen Bas werd doodgeschoten - NH Nieuws

Eerder werd bij de gemeente Amsterdam een verzoek ingediend om aankomende zondag te demonstreren op de Dam. Op sociale media wordt de hashtag #gerechtigheidvoorbas de afgelopen dagen veel gebruikt. 

Politieonderzoek

De recherche heeft gisteren uitgebreid onderzoek gedaan bij de Oeverlanden. Daarbij is zowel op het land als in het water naar het vuurwapen en andere sporen gezocht. Of dat iets heeft opgeleverd, is niet bekend.  

De politie komt graag in contact met enkele jongeren die zich rond het moment van de schietpartij bij tussen paviljoen Aquarius en de fiets- en voetgangersbrug bij de Oude Haagse Weg stonden. Dat recherche vermoedt namelijk dat de schutter langs die weg is gevlucht. Bij de jongeren voegde zich op een zeker moment een scooterrijder. Ook beeldmateriaal blijft welkom, benadrukt de politie. 

 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]