Amsterdam

WoonPlaza in Amsterdam blijft voorlopig dicht vanwege 'ernstige bouwkundige gebreken'

7 augustus 2020, 19.13 uur · Aangepast 7 augustus 2020, 21.33 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Het complex WoonPlaza-A2 aan de Sijsjesbergweg in Amsterdam Zuidoost blijft voorlopig gesloten. Dit omdat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) bij bouwkundig onderzoek ernstige bouwkundige gebreken heeft aangetroffen.

Google Maps

Het pand werd donderdagmiddag volledig ontruimd nadat er scheuren in het pand waren ontdekt. De gemeente schakelde de OD NZKG vervolgens in om de bouwkundige staat van het pand te beoordelen.

Cruciale boutverbinding bezweken

De constructief adviseur van de dienst trof een naar eigen zeggen ernstige situatie aan. "Een cruciale boutverbinding van een ondersteuningsconstructie van een hoog gelegen verbindingsvloer tussen twee gebouwdelen was totaal bezweken", schrijft de dienst op haar website. "Deze blijft ergens op hangen, waarschijnlijk op windverbanden."

Windverbanden zijn vrijwel onbeweeglijke driehoeken die de stabiliteit van een gebouw moeten bevorderen.

Herstelplan

Het gaat om de verbinding tussen het Leen Bakker-filiaal en het Gamma-filiaal, twee winkels die zich in het pand bevinden. De komende tijd zal meer onderzoek gedaan worden naar de bouwkundige staat van Woonplaza.

Hoe lang dit zal duren en wanneer Woonplaza weer opengaat is niet bekend, meldt een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost. Er wordt gekeken naar tijdelijke maatregelen voor een veilige openstelling. Ook zal de eigenaar van het pand een herstelplan moeten maken dat door de OD NZKG wordt beoordeeld. 

💬 Wil je iets kwijt?