Ga naar Content
Gooi

Laarders fel tegen plan om bomen te kappen: "Van de Brink blijf je af"

9 augustus 2020, 10.48 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: Rachel Morssink

LAREN - Een krankzinnig plan: zo noemen deze inwoners van Laren het voornemen van de gemeente om 41 eiken op de Brink te kappen. "Eeuwig zonde: een omgekapte boom krijg je niet zomaar weer terug", zeggen ze. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

"Ik vind het verschrikkelijk. Echt. Ik begrijp niet hoe iemand dit kan verzinnen," zegt Julia Lommel. "Als je gevoel voor Laren hebt, dan ga je niet het hart van het dorp verwoesten."

Het plan van de gemeente om 41 bomen te kappen op de Brink in het centrum is volgens haar niet nodig. "Het is bedacht om wateroverlast tegen te gaan bij hevige regenval, maar daar zijn veel betere én goedkopere manieren voor."

Handtekeningen

Samen met een groepje inwoners zamelt ze handtekeningen in. "We hebben er nu al zo'n 2000 en hopen na het weekend op de 3000 te zitten. Die willen we overhandigen aan de burgemeester. Op de Brink natuurlijk."

Ook Thekla Janssen zette haar handtekening: 

Laarders fel tegen plan om bomen te kappen - NH Nieuws

De bomenkap past in het plan van de gemeente om de Brink opnieuw in te richten. Overtollig regenwater moet beter opgevangen worden in een verdiept middenstuk en een deel van de Brink wordt verhard voor toekomstige evenementen. Op 24 juni heeft de gemeenteraad het schetsontwerp aangenomen; het plan wordt nu verder uitgewerkt.

Volgens de gemeente is er een langdurig participatietraject voorafgegaan aan het ontwerp, maar dat herkent Julia Lommel niet. "De bevolking is niet op de hoogte. De mensen die wij spreken bij de handtekeningenactie weten van niets." 

Bij een eerdere actie hingen de Laarders lintjes om de bomen die op de lijst staan om gekapt te worden. Lommel hoopt dat de politiek nu echt naar hen wil luisteren. "De beslissing kan nog worden teruggedraaid," zegt zij. "Je moet maar zo denken: wij zijn voorbijgangers, de Brink blijft. Wij moeten dat behouden voor onze kinderen en kleinkinderen."

Niet onberoerd

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten: "Het college heeft veel waardering voor de inwoners die zoveel inspanning leveren voor het dorp. Deze handtekeningenactie laat het college niet onberoerd. Als de handtekeningen worden overhandigd, zal het college ze in ontvangst nemen en hier verder over praten." 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]