Ga naar Content

Lange files naar Zandvoort en Castricum, afstand houden in strandtrein 'onmogelijk'

ZANDVOORT - De wegen naar de stranden stromen vol. Sinds vanochtend staan er meerdere files richting de stranden van Zandvoort en Castricum. Ook de treinen zitten vol, het is volgens de NS onmogelijk om afstand te houden. 

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Volgens de ANWB duurde het rond 10.00 uur al meer dan een uur om vanuit Haarlem in Zandvoort of Bloemendaal te komen. De file naar het strand begint al bij knooppunt Rottepolderplein. Richting Castricum aan Zee ben je bijna een uur kwijt vanuit Castricum. Ook richting Wijk aan Zee en het strand van IJmuiden staat het verkeer vast.

De NS waarschuwt dat de treinen tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee te druk kunnen zijn, waardoor afstand houden onmogelijk is. "Maar het is nog wel onder controle", laat een woordvoerder weten op NH Radio. De NS roept reizigers op zo veel als mogelijk gespreid de trein te nemen.

Crisisoverleg

Nadat NH Nieuws-verslaggever Paul Tromp met de auto in Zandvoort probeerde te komen, is hij omgekeerd en overgestapt op een fiets. "Ik heb in totaal 1,5 uur in de auto gezeten vanuit Haarlem", vertelt hij.

Volgens Paul maken de gemeenten zich nog geen zorgen over de drukte richting het strand. Veiligheidsregio Kennemerland gaat om 13.00 uur in crisisoverleg en kan daarna besluiten rotondes op de Zeeweg en de Zandvoortselaan af te sluiten.

"De grootste zorg is misschien wel hoe het vanmiddag gaat verlopen. Iedereen wilt rond etenstijd waarschijnlijk weer naar huis en de vraag is natuurlijk hoe je dat gaat doen", aldus verslaggever Paul Tromp. 

Naast dat het, op de weg en in de trein druk is, willen ook een hoop mensen met de bus naar het strand. Op Twitter verschijnen foto's waarop te zien is hoe mensen zich in de bus van Haarlem naar Zandvoort proberen te proppen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Extra maatregelen vooraf

Om de anderhalvemeterregel te kunnen waarborgen en grote drukte te voorkomen hebben  alle kustgemeentes vooraf extra maatregelen genomen. Zo zijn er extra handhavers op de been.

Ook kunnen wegen en parkeerplaatsen worden afgesloten als het te druk wordt. Dit gebeurde al aan het begin van de coronacrisis. Verder staan er langs de weg tekstkarren en verkeersregelaar.

Om knelpunten bij het strand te voorkomen heeft de gemeente Zandvoort extra fietsparkeerplaatsen gecreëerd zodat ook daar mensen zich kunnen verspreiden. 

De NS zet vandaag ook extra treinen in richting Zandvoort aan Zee. Om erop toe te zien dat mensen anderhalve meter afstand houden, worden ook extra handhavers ingezet op het station. Ook is de looproute richting het stationsgebouw aangepast. 

Drukte op wegen naar Zandvoort. - Foto: NieuwsFoto.nl

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.