Noord-Holland

NL
V

Handhavers en 'visvoetstappen': kustplaatsen voorbereid op tropische dag

30 juli 2020, 14.43 uur · Aangepast 30 juli 2020, 16.19 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Morgen belooft het weer nog beter worden dan vandaag: met 30 graden en een zonnetje op de planning, zullen veel mensen naar strand gaan. Kustgemeenten hebben zich daarom voorbereid op de drukte en nemen waar nodig extra maatregelen om extreme drukte te voorkomen, blijkt uit een rondgang van NH Nieuws.

Sjef Kenniphaas/Gemeente Velsen/NH Nieuws

Een warme stranddag heeft in deze coronatijd meer voeten in de aarde dan normaal. Vanwege het coronavirus mag het niet te druk worden. Om de coronamaatregelen te handhaven, hebben de kustgemeenten daarom extra maatregelen genomen om extreme drukte te voorkomen.

Uit een rondgang langs de gemeenten Bergen, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Schagen, Velsen en Zandvoort blijkt dat de meeste gemeenten inzetten op extra handhavers en eventuele wegafzettingen wanneer het te druk wordt. Ook hebben de gemeentes borden met regels en kunnen ze tekstkarren en verkeersregelaars inzetten om het verkeer in goede banen te leiden. 

Extra treinen

In Zandvoort hebben ze goed gekeken naar de warme dagen van de afgelopen maanden. Hieruit bleek dat de toestroom wel verspreid is, maar dat er knelpunten ontstaan wanneer de strandgangers weer naar huis gaan. Op het station werd het op warme dagen te druk, daarom is er gekozen om een 'Efteling-opstelling' te gebruiken op de perrons. Dit houdt in dat hekken een zig-zag looproute vormen.

Om erop toe te zien dat mensen anderhalve meter afstand houden, worden er extra handhavers ingezet op het station. Het pad naar het station wordt ook omgeleid, zodat het station minder dichtbij is . Dit is gedaan om de mensen te spreiden. 

De NS laat verder weten met zes treinen per uur te rijden naar Zandvoort. Eerder dit jaar zaten tijdens dagen met mooi weer de treinen 's avonds laat terug van het strand overvol.

Tekst gaat door onder tweet

De gemeente Zandvoort zet verkeersregelaars in om het verkeer in goede banen te leiden. Ook wordt er gebruik gemaakt van borden waarop de regels worden herhaald. Vanmiddag komt de gemeente naar buiten met een campagne: "We doen een beroep op de bezoekers zelf. Hou je aan de regels, plan de heen en terugreis en kijk goed of er files staan." 

Ook het stallen van fietsen bij het strand bleek eerder een knelpunt, daarom heeft de gemeente extra fietsparkeerplaatsen gecreëerd zodat ook daar mensen zich kunnen verspreiden. 

Op het strand zelf zullen teams van handhavers mensen op de regels aanspreken. De woordvoerder is niet bang dat het te druk wordt op het strand: "We hebben negen kilometer strand."

Voetstapjes

In IJmuiden ligt een looproute naar het strand met 'visvoetstapjes'. De visjes geven de wandelroutes aan bij IJmuiden aan Zee, IJmuiderslag en het Noorderstrand. Als strandgangers de visjes goed volgen, houden ze anderhalve meter afstand van tegenliggers. 

Bij de strandopgangen zullen handhavers extra surveilleren. Wanneer het te druk wordt kan er voor gekozen worden om wegen af te zetten om ervoor te zorgen dat er niet meer mensen bij komen. Strandgangers kunnen op deze webcam zien hoe druk het is op het strand.

Gemeente Velsen

De gemeentes spreken mensen ook aan op de eigen verantwoordelijkheid. Het devies van de gemeentes is: "Hou de anderhalve meter afstand en vermijd drukte."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03