Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Marken in diepe rouw na dood 14-jarige dorpsgenote: "Het slaat in als een bom"

25 juli 2020, 18.39 uur · Aangepast 27 juli 2020, 22.26 uur · Door Redactie

MARKEN - De bewoners van Marken zijn in diepe rouw: vanmorgen vroeg werd een jonge dorpsgenote (14) dood gevonden in de berm van de Zeedijk in Zuiderwoude. Vermoedelijk is ze aangereden, waarna de dader er vandoor ging. 

Foto: Marken - NH Nieuws

Kort daarvoor was het meisje als vermist opgegeven. Een 19-jarige dorpsgenoot vertelt aan NH Nieuws dat hij afgelopen nacht nog heeft meegezocht naar het slachtoffer.

"Ik baal zo dat ik de dijk niet af ben gereden, dan had ik haar misschien gevonden", vertelt hij. "Ik vind het moeilijk om mijn gevoel te omschrijven. Op Marken ken je iedereen en de jeugd zeker. Iedereen is in shock."

Niet thuisgekomen

De man was gisteravond met zijn vrienden een avondje drinken, toen hij rond 1.00 uur met een vriendin op huis aan ging. Ze stonden nog even te kletsen op straat, toen ze werden aangesproken door een vrouw: vermoedelijk de moeder van het het slachtoffer. "Ze vroeg of we mee wilden helpen zoeken, want ze was niet thuisgekomen en had geen telefoon bij zich."

Tekst gaat door onder de video

Marken in shock na dood 14-jarig meisje - NH Nieuws

De man en zijn vriendin twijfelden geen moment en sprongen op de fiets. "We hebben uren door Marken gefietst en zijn door alle straten en steegjes gereden, maar vonden niets", vertelt hij aangeslagen. Rond drie uur, al weet Merwyn het precieze tijdstip niet meer, zijn ze gestopt met zoeken omdat het te donker was. 

Het meisje werd uiteindelijk rond 4.00 uur gevonden in de berm door politieagenten, die onderweg waren naar Marken om haar vermissing te onderzoeken. Reanimatie had uitendelijk geen zin meer. 

"Hoe kan je zo laf zijn om door te rijden?"

inwoonster marken

Volgens cafébaas Dick Korndijk had een van zijn medewerkers vlak voor het fatale ongeluk nog contact gehad met het meisje. "Dit komt natuurlijk binnen als een bom, zeker in zo'n kleine gemeenschap als hier."

Korndijk kan er met zijn pet niet bij. "Het is zeker een uur lopen vanaf hier naar het punt waar ze is gevonden. Echt ver."

Veel Markers zijn ook boos. Ze vragen zich af hoe het kan dat de dader is doorgereden na de aanrijding. "Ongelukken gebeuren, maar hoe kan je zo laf zijn om door te rijden?", zegt een bewoonster. "Zo'n jong kind, 14, uit een normaal gezin, dan denk je; dat gebeurt niet."

Onderzoek

Het onderzoek naar het ongeluk loopt nog altijd. De politie heeft vandaag meerdere controles uitgevoerd in onder meer Marken en Uitdam om het voertuig te vinden waarmee het meisje is aangereden. Zo ver bekend tot nu toe zonder succes. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.