Ga naar Content

Poedelnaakt de vakantie door: "We zijn allemaal bloot, dat is geweldig"

SCHAGERBRUG - Inchecken en uitkleden, dat is het devies voor de fanatieke naturist. NH Nieuws gaat deze weken op zoek naar bijzondere bestemmingen in de kop van Noord-Holland, met deze week een van de weinige plekjes waar je volledig naakt de zomer door mag brengen: naturistencamping de Groote Keijns in Schagerbrug. 

Foto: NH Nieuws

Vergelijkbaar met een boerencamping vind je de Groote Keijns achter een boerderij tussen Schagerbrug en Oudesluis. Twee strak gemaaide grasvelden staan vol met caravans en een paar tenten. "Ik kom hier al bijna 25 jaar", vertelt campinggast Ria. "Je moet ooit een keer bloot in de zee hebben gezwommen, dan wil je nooit meer anders."

Veel campinggasten zouden een vakantie met kleding niet eens meer trekken. "Misschien een paar dagen, maar dan snel door naar een naturistencamping", vertelt Rob die dit jaar voor de tweede keer de camping in Schagerbrug uitkoos. 

"Wij spreken van textielcamping of klérencamping"

Ria - campinggast de Groote Keijns

"De mentaliteit hier is ook anders", gaat hij verder. "Als iets je niet zint, dan vertel je dat hier netjes tegen elkaar. Dat is op een normale camping echt anders." Overigens zien de meeste naturisten de 'normale' camping juist als absurd. "Wij spreken van textielcamping of klérencamping."

Weinig jeugd

Meerdere malen beginnen gasten over het feit dat ze het te laat hebben aangedurfd. "Er is niks lekkerder, dus ik had dit veel eerder moeten doen." Daarin schuilt een oproep aan de huidige jeugd, die amper op dit soort campings te vinden is. "De jeugd is toch wel iets preutser. Ze gaan wel naar een sauna, maar naakt op een camping dat weer niet." 

"De leden van onze vereniging zijn tussen de 60 en 80 jaar, maar af en toe komen er ook gasten met kinderen", vertelt voorzitter van de naturistenvereniging Geminat Douwe Hollenga. "Maar ik geloof niet dat naturisme uitsterft. Veel mensen kiezen er gewoon pas voor op latere leeftijd."

Benieuwd waarom deze mensen voor een blote vakantie kiezen? Bekijk de video hieronder!

Poedelnaakt de vakantie door - NH Nieuws

We stonden vorige week tussen de campers op Willemsoord. Een uniek plekje in Den Helder om tussen de schepen te verblijven. "Ik kan het iedereen aanraden!"

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]