Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Hans (58) overwon laaggeletterdheid: "Als Hans het kan, dan kun jij het ook"

24 juli 2020, 08.00 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - Vrijwilligerspunt West-Friesland start volgende maand met ontmoetingsavonden voor laaggeletterden. Hans van Dijk is zelf laaggeletterd en gaat op die avonden zijn verhaal doen. Hij ging op 58-jarige leeftijd terug de schoolbanken in en hoopt nu anderen te inspireren. Zijn motto is: Als Hans het kan... dan kun jij het ook.

Vrijwilligerscentrale West-Friesland

"Op de avonden leer je niet lezen en schrijven", benadrukt Tineke Bakker van de Vrijwilligerscentrale. "Wij willen dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, een plek hebben om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Je hoeft je namelijk niet te schamen als je laaggeletterd bent. Juist door erover te praten gaan er deuren voor je open."

Dat heeft Hans van Dijk zelf ondervonden. Hij is bij de avonden aanwezig om zijn eigen verhaal te vertellen en gaat in gesprek met lotgenoten. Want hoe moeilijk het is om op latere leeftijd terug te gaan naar de schoolbanken, dat hoef je hem niet te vertellen. "Die eerste dag is echt heel spannend, maar ik merk ook nu ik er open over ben dat dat mij heel veel rust geeft."

Quote

"Dat ik nu open ben over mijn laaggeletterdheid dat geeft heel veel rust."

Hans van Dijk - is laaggeletterd

De afgelopen twee jaar ging Hans een keer per week naar school en maakte hij daarnaast huiswerk en dat heeft hem al goed vooruit geholpen. "Ik vertel dit met een grote glimlach", begint Hans trots.

"Ik heb een moestuin en ik doe altijd maar wat ik denk dat goed is. Zo haal ik de broccoli van de struik en daarna spit ik 'm er uit en gooi ik de plant weg. Nu heb ik dus gelezen dat er gewoon nog nieuwe broccoli aangroeit. Het klinkt gek maar door te lezen kom ik dan een stap verder. Er gaat echt een wereld voor me open."

De laaggeletterdheid ligt in de omgeving van Enkhuizen hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens Tineke Bakker kan dit liggen aan het feit dat veel mensen op jonge leeftijd al voor het werk in het familiebedrijf kozen in plaats van school. Een bekend verhaal voor Hans. "Ik woonde vroeger in Limburg en daar was ik liever buiten dan binnen in de schoolbank. Ik ging gewoon niet. Later toen wij in Noord-Holland woonden werd ik gepest op school. Het werken ging wél goed en dat vond ik wél leuk, dus toen heb ik daar voor gekozen."

Kwetsbaar

Op de avonden hoop Hans te laten zien dat het nooit te laat is om het weer op te pakken. "Ik vind het heel spannend, want ik geef mezelf behoorlijk bloot voor een groep die ik niet ken. Maar ik hoop dat mensen er iets in herkennen en dat ik ze kan aanmoedigen."

Vanaf 2 augustus is er elke woensdag is er een contactavond voor laaggeleterden, afwisselend in Grootebroek, Hoogwoud, Wervershoof en Hoorn. Aanmelden voor een van de contactavonden kan via Tineke Bakker, [email protected]vrijwilligerspunt.com of telefonisch via 0229-216499, maar spontaan binnenlopen op de contactavond zelf mag ook.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.