Ga naar Content

Voedselbank deelt hengels uit: "Als elk kind 800 kreeften vangt, komen we een heel end"

LANGEDIJK - De vissende jeugd heeft een zware dobber aan het vangen van de duizenden rivierkreeften die de wateren en duizend eilanden van Langedijk onveilig maken. Om ook minderbedeelde kinderen de mogelijkheid te geven mee te doen aan de rivierkreeft-viswedstrijd, deelde Voedselbank Langedijk woensdag vijftig hengels uit. "Ze hebben vast snel beet."

Foto: Priscilla Overbeek/NH Nieuws

Dat juist deze kinderen weer achter het net zouden vissen, kon de organisatie van de voedselbank niet verkroppen. "We kregen een tip dat Nipro Hengelsport ons misschien wel uit de brand kon helpen. Zij hebben met fikse korting hengels kunnen leveren. De gemeente Langedijk doneerde de rest van het geld. Fantastisch", vertelt voorzitter Linda Strijbis. 

Niet alleen is ze blij dat kinderen die het minder breed hebben hierdoor aan de wedstrijd kunnen deelnemen, ook is ze verheugd dat de vijftig jeugdvissers in spé nu kans maken op één van de felbegeerde prijzen. "Er wordt elke maand een prijs uitgereikt en de wedstrijd duurt tot september, dus er valt vast iets moois te winnen voor deze kinderen."

Broedmachines

De gemeente kan de vijftig extra handen goed gebruiken; zonder natuurlijke vijanden vermenigvuldigt de kreeft zich razendsnel. Vlak boven de waterlijn bij kadeoevers of slootkanten graven de dieren gangen. Daar kan een kreeft wel achthonderd tot duizend (!) eitjes in kwijt. "Er is eigenlijk niet tegenop te vissen, dat weten we. We zullen toch ook naar andere oplossingen moeten gaan kijken, maar alle beetjes helpen natuurlijk", aldus Strijbis. 

"Ze vernielen alles en er leven hier nu duizenden kreeften. Dat mogen er best wat minder zijn"

Stijn (13)

Dat laten 'De Grote Zeven' uit Langedijk zich geen twee keer zeggen. Dag in, dag uit vist een groep van zeven vrienden zoveel mogelijk rivierkreeften uit de 'Langedoikse' wateren. Bij elkaar hebben ze al bijna 500 beestjes gevangen. De gewenste prijs, een buitenboordmotor, komt steeds dichterbij. Stijn (13) "We hebben uitgerekend dat de buitenboordmotor de duurste prijs is, dus daar gaan we voor. We zijn van plan 'm te verkopen en het geld onder elkaar te verdelen. Toch gaat het de vrienden uiteindelijk niet om het prijsgeld, maar om het samenzijn."We staan hier vooral omdat we het leuk vinden. We zitten allemaal in groep 8, dus nu kunnen we nog veel extra tijd met elkaar doorbrengen."

Geen genade

Na de vangst mogen de rivierkreeftjes - bij voorkeur levend - worden ingeleverd bij Stichting Veldzorg. Ondanks dat ze er tamelijk klein en onschuldig uitzien, hebben de mannen absoluut geen medelijden met de gevangen schaaldieren. Ze vernielen alles onder water en er zitten er echt heel veel. Dat mogen er best wat minder zijn", vindt Stijn.

Een zusje van één van de vissertjes legt precies uit hoe je de beestjes het beste vangt. "Ze zijn echt van het vlees, maar het is beter om salami te gebruiken en geen spek. Ze ruiken alleen maar aan het vet. Wij gebruiken een soort worst, dat voelt als spek. Je moet 'm goed achter zijn scharen pakken, dan doet 'ie niks. Als je er eentje hebt, moet je 'm snel in de emmer gooien, anders gaat 'ie dood."

Beluister hieronder de reportage via NH radio:

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]