Alkmaar

Rivierkreeften in ruil voor een spelcomputer: Langedijk vraagt jeugd om hulp bij bestrijding plaag

15 juli 2020, 12.25 uur · Aangepast 15 juli 2020, 12.57 uur · Door Redactie

Whatsapp

LANGEDIJK - Rivierkreeften rukken langzaam maar zeker op in Langedijk en veroorzaken daar net als elders veel schade aan de natuur. De gemeente heeft de vissende jeugd in het dorp daarom de eervolle taak gegeven om de populatie terug te dringen. Via een viswedstrijd worden zij uitgedaagd zoveel mogelijk kreeften te vangen. 

Priscilla Overbeek

De vissers maken kans op week- en maandprijzen, zoals vispassen en restaurantbonnen. Maar ook is er is een prijs voor de allerjongste deelnemer en een seizoenprijs voor de visser met de meest gevangen rivierkreeften. Voor deelname is een vispas geen vereiste.

Na de vangst dienen de kreeften levend te worden ingeleverd bij Stichting Veldzorg. Wethouder Ad Jongenelen: "Begin oktober nodigen we alle winnaars uit en worden de prijzen uitgereikt. De hoofdprijs is een keuze uit een spelcomputer of een elektrische buitenboordmotor." 

Gratis portie

Wie wil weten hoe rivierkreeft smaakt, kan op doordeweekse middagen van twaalf tot half twee een gratis portie afhalen bij Stichting Veldzorg aan de Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk. Ook restaurantkoks zijn welkom de rivierkreeften gratis af te halen bij de stichting, zolang de voorraad strekt. 

Artikel gaat verder onder Lees ook

Miljoenen exemplaren

Inmiddels is de rivierkreeft uitgegroeid tot een ware Nederlandse plaag, en zwemmen er miljoenen exemplaren in de Nederlandse wateren. Ze tasten de waterkwaliteit en onderwatervegetatie aan, en brengen schade toe aan oevers en waterkeringen met het graven van gangenstelsels. "Bij Kinderdijk (Zuid-Holland red.), waar deze gegraven gangenstelsels van rivierkreeften en muskusratten elkaar ontmoeten, is twee jaar geleden al eens een lek ontstaan. Ook wij zien steeds meer gangen", waarschuwde ecoloog Maloe Dekker van Waterschap Rivierenland in het AD.

Stichting EIS en Naturalis monitoren de rivierkreeftenstand in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat de zoetwaterkreeft bezig is aan een een explosieve opmars; de afgelopen twintig jaar is het aantal soorten rivierkreeften in Nederland verdubbeld. Met de soortzoeker van Naturalis ontdek je welke 15 soorten rivierkreeften in Nederland te vinden zijn.

Tel mee

Kreeftenwaarnemingen en krantenknipsels kunnen worden doorgegeven worden door het formulier hiernaast in te vullen of worden ingevoerd op de portals waarneming.nl of telmee.nl.

Rivierkreeftenplaag - Priscilla Overbeek

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Whatsapp