Ga naar Content

Van der Voort kijkt met gemengde gevoelens terug op Summer Series

PURMEREND - Vincent van der Voort speelde afgelopen week tijdens de PDC Summer Series zijn eerste wedstrijden sinds de uitbraak van het coronavirus. De darter uit Purmerend vindt het fijn dat hij weer kon gooien, maar hij miste wel wat wedstrijdritme. "Het was weer even wennen", vertelt hij aan NH Sport. 

Pro Shots / Niels Boersema - Foto:

Om die reden kijkt de 44-jarige Noord-Hollander met een wisselend gevoel terug op zijn eerste wedstrijden sinds half maart. "Je merkt toch dat trainen anders is dan wedstrijden spelen. Ik miste echt wat wedstrijdritme. Dat komt dan wel weer, maar het opstarten was wel lastig." De Summer Series waren vijf eendaagse toernooien, waaraan iedere keer 128 spelers meededen. Twee keer reikte Van der Voort tot de laatste 32 spelers. 

Frisse lucht

"Ik had van tevoren verwacht dat er veel meer regels en dergelijken bij zouden komen kijken, maar dat viel me eigenlijk wel mee", vervolgt de nummer 33 van de wereldranglijst. "In het begin moest je even naar je kamer toe en dan mocht je er niet uit tot de uitslag van je coronatest er was. En je mocht het hotel niet uit, dat is natuurlijk vrij ongewoon. Alleen als je rookt dan kon je even naar buiten. Ik bedacht op een gegeven moment om maar even bij de rokers te gaan staan. Anders heb je in vijf dagen tijd geen frisse lucht gehad."

Ondanks dat Van der Voort tot tweemaal toe de derde ronde bereikte, heeft hij het gevoel dat er zeker meer in had gezeten afgelopen week. "Op de eerste wedstrijd miste ik vijf pijlen voor de overwinning tegen Mensur Suljovic. Dat was gewoon zonde. De ene dag gaat het gewoon even beter dan de andere dag. Dat heb ik overigens wel vaker hoor, dat ik - na een break van een of anderhalve maand - een paar toernooien nodig heb om weer even helemaal scherp te worden. Dat merkte ik nu ook. Maar je bent iedere dag weer even in hetzelfde ritueel en het komt ook allemaal wel weer goed, maar het was toch even wennen."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Volgende week staat het volgende toernooi alweer op het programma voor Van der Voort. De Purmerender is er in geslaagd om zich te plaatsen voor de World Matchplay, eveneens in Milton Keynes. Het is de eerste keer dat het toernooi niet in Blackpool wordt gespeeld. De loting is geen 'makkie' voor Van der Voort, want met Dave Chisnall treft hij daar de nummer tien van de wereld. "Maar wie had je dan willen hebben?", vraagt hij zich hardop af. "Alle spelers uit de top-zestien zijn gewoon heel goede spelers."

"Ook hij heeft wel eens een mindere dag en dat zou voor mij weer gunstig kunnen zijn"

darter Vincent van der voort

"Ik kijk ook over het algemeen niet zo heel erg veel naar de namen", gaat Van der Voort verder. "Ik moet kijken naar hoe ik zelf gooi. Als ik zelf een goede wedstrijd speel, dan maak ik gewoon een kans. Als hij (Chisnall, red.) goed is, dan is het echt een topdarter. Maar ook hij heeft wel eens een mindere dag en dat zou voor mij weer gunstig kunnen zijn. We hebben twee keer op een WK tegen elkaar gespeeld en daarin staat het 1-1."

Wat er na de World Matchplay in de dartwereld gaat gebeuren is echter nog allerminst duidelijk. "Ik weet het echt niet. De PDC heeft alles op alles gezet om de Summer Series en de World Matchplay door te laten gaan. Dat zal voor hun een grote test zijn geweest, om te kijken hoe dat bevallen is en hoe het is gegaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze het wel allemaal top geregeld hebben. Ga er maar aan staan om zo'n toernooi te organiseren met al die regeltjes. Als het maar even misgaat - kijk bijvoorbeeld naar het tennistoernooi van Novak Djokovic - dan heb je de poppen aan het dansen."

Inkomsten

Wat de Nederlander betreft is een evenement als de Summer Series in ieder geval voor herhaling vatbaar. "Zolang we niet naar het zogenaamde normaal kunnen zeker. Uiteindelijk blijft het wel je werk. Vier maanden niet darten betekent vier maanden geen inkomsten. Dat is voor een professional uiteraard niet optimaal. Bovendien ben ik voor een darter al redelijk op leeftijd. En ieder jaar dat er niets gebeurt betekent een jaar langer doorgaan."

Van der Voort - Chisnall voor de World Matchplay staat volgende week maandag 20 juli op het programma. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]