Ga naar Content

Maker van omstreden gaper teleurgesteld: "Beeld heeft niets te maken met racisme"

OOSTERLAND - Beeldhouwer Rein Veldboer uit Oosterland, die in 2017 de nu omstreden gaper boven drogisterij 't Heertje in Amsterdam maakte, vindt het jammer dat het beeld tijdelijk wordt weggehaald. "Dat doen ze onder de noemer discriminatie, maar de gaper heeft niets te maken met racisme. Laat het gezond verstand zegevieren."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink

Vier jaar geleden verdween de vorige gaper boven de Amsterdamse drogist, de reden is nooit duidelijk geworden. "Maar het was tijdens de zwarte pietendiscussie", weet beeldhouwer Rein Veldboer, "dus misschien dat dat er mee te maken heeft gehad." De drogist vroeg hem om een nieuw beeld te maken, een ambacht dat nog maar weinigen weten te verstaan.

Dat het beeld nu weer van de gevel verdwijnt, doet Veldboer pijn. "Vooral vanwege de reden dat het wordt weggehaald, want het heeft niets te maken met discriminatie. De gaper komt uit een tijd dat mensen nog niet konden lezen of schrijven. Het was in feite een opvallende reclamezuil, en hier was gekozen voor een moorse sultan om aan te tonen dat de kruiden van heel ver weg kwamen. Er waren ook gapers in een brandweerpak bijvoorbeeld."

Vervloeken

Het steekt hem dat het verleden letterlijk lijkt te moeten worden uitgewist. "Je kunt het verleden wel vervloeken, maar daarmee kun je het niet rechttrekken." Bovendien loopt het volgens hem helemaal uit de hand.

tekst gaat door onder de foto

Foto: Twitter Sylvia Witteman

"Iemand roept wat en de massa reageert. De drogist zelf en de mensen die er boven wonen en er niets mee te maken hebben, zijn zelfs bedreigd. Dat vind ik misschien nog wel het ergst. Dat diegenen met de grootste bek en waanzin de doorslaggevende stem lijken te krijgen. Laat het gezond verstand weer zegevieren, zodat ook het kritisch denkvermogen en het relativeringsvermogen weer terug kunnen komen."

Vooralsnog gaat de gaper van de gevel, maar voor hoe lang en wat daarna gaat gebeuren, weet Veldboer nog niet. "We moeten ons beraden over hoe nu verder."

Dreigementen

De discussie over de Amsterdamse gaper kwam op gang na een tweet van columnist Sylvia Witteman. Zij stelde het 'verbazend' te vinden dat het beeld er nog hing.

Er kwam vervolgens een stroom aan reacties binnen en zelfs dreigementen bij de drogist, waarna ondernemer Harry Piet besloot vanwege de veiligheid het beeld tijdelijk weg te halen. "Er stonden soms mensen aan de overkant van de straat foto's te maken, bij wie ik geen goed gevoel had."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]