Start van hoofdcontent

EGMOND BINNEN

nl

Broeders van Sint Adelbertabdij Egmond-Binnen kiezen nieuwe overste

24 juni 2020, 15.18 uur · Aangepast 24 juni 2020, 16.33 uur · Door Redactie

EGMOND BINNEN - De Sint-Adelbertabdij van Egmond heeft een nieuwe abt. Maandag kozen de monniken van het Noord-Hollandse benedictijnenklooster hun medebroeder Thijs Ketelaars tot hun overste. Broeder Ketelaars (72) volgt broeder Gerard Mathijsen (83) na 39 jaar op.

Foto: Sint Adelbertabdij

Eind 2019 werd zijn aftreden al aangekondigd, maar vanwege de corona-beperkingen moest de voorjaarse ceremonie worden uitgesteld.

De abtszegen werd woensdagmorgen tijdens een hoogmis ingediend bij de Egmondse abdijkerk toegediend door de Poolse monnik Maksymilian Nawara, abt-praeses van de internationale Congregatie van de Annunciatie, waartoe de Adelbertabdij behoort. De plechtigheid was in besloten kring, maar te volgen via een livestream.

Zegening

Normaal gesproken zegent de plaatselijke bisschop de nieuwe abt. Nieuwe bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam droeg dat op verzoek van de nieuwe abt echter over aan abt-praeses Nawara. De abtszegening wordt gegeven op het hoogfeest van de Geboorte van Sint-Jan de Doper, de eerste patroon van de monniken.

Op donderdag 25 juni, het feest van Sint Adelbertus , zal de nieuwe abt voor het eerst voorgaan in de eucharistie.

De Egmondse fotograaf Armando Jongeman heeft de monniken van de Abdij van Egmond in een fotoboek over hun eigen leven vereeuwigd. Twee jaar lang mocht hij 'overal' bij zijn, en dat leverde unieke beelden op:

Monniken van de Abdij van Egmond gefotografeerd - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Broeder Ketelaars studeerde theologie in Amsterdam en in de Egmondse abdij. Op 24 juli 1987 werd hij tot priester gewijd. Als lid van het generaal kapittel van de Congregatie van de Annunciatie bezocht hij geaffilieerde kloosters in onder meer Zweden en Brazilië.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.