Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

"De maat is vol!" Aziatische belangenorganisatie roept op tot aangiftes

23 juni 2020, 19.00 uur · Aangepast 23 juni 2020, 20.38 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Zondag werd de 16-jarige Yanii door twintig man omringd, uitgescholden voor kankerchinees en tegen zijn hoofd getrapt. Vandaag doet hij aangifte, maar te veel Aziaten doen dat niet volgens belangenorganisatie Asian Raisins.  

Foto: NH Nieuws

"Soms wou ik dat ik geen Aziaat was, omdat ze altijd de pik op me hebben." Zegt de 16- jarige Yanii. Yanii is niet zijn echte naam en die houdt hij na zondag ook liever geheim. Toen werd hij door een groep jongens uitgescholden en tegen zijn hoofd getrapt toen hij aan de Jagersplas zat met vrienden. 

Zijn ouders komen uit Korea maar leven ook al van jongs af aan in Nederland. De familie wordt vaak nageroepen en gediscrimineerd, maar laat dat meestal lopen. Deze keer laat Yanii het er niet bij zitten, daarom vertelt hij zijn verhaal en gaat hij aangifte doen. 

Aangifte doen 

En dat is hoog tijd vindt Songkie Lie van de Aziatische belangenbehartigingsorganisatie Asian Raisins. Hij merkt dat Aziaten steeds vaker met racisme te maken krijgen en is blij dat er nu aangiften worden gedaan, omdat dit te vaak nagelaten wordt.

De oudere generatie zegt volgens Lie vaak: "Maak er geen probleem van, wij willen die problemen niet." Hij roept op om altijd aangifte te doen als er sprake is van racisme of discriminatie. "Er is nu een generatie die er genoeg van heeft."

De maat is vol - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.