Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: Minder strenge geluidsregels rond vliegvelden om woningbouw mogelijk te maken?

23 juni 2020, 10.58 uur · Aangepast 23 juni 2020, 15.36 uur · Door Redactie

Ondanks de grote woningnood mogen honderdduizenden huizen mogelijk niet gebouwd worden door nieuwe strenge geluidsnormen voor vliegtuiglawaai. Nieuwbouwprojecten van Den Helder tot het Gooi dreigen niet door te gaan. Vind jij dat de regels moeten worden versoepeld zodat er toch gebouwd kan worden?

Foto: ANP

Brandbrief
Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland hebben de nieuwe geluidsnormen voor vliegverkeer  'desastreuze gevolgen en gaat daarmee het gebied de facto op slot.' Dat schrijft hij in een brandbrief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Mochten de nieuwe regels worden toegepast dan zal in gebieden rondom onder meer Amsterdam, Haarlemmermeer, de Zaanstreek en ook het Gooi onmogelijk worden nog huizen te bouwen. "Dit gaat spelen rondom alle vliegvelden, dus bijvoorbeeld ook bij Den Helder en Hilversum."

Woningnood
Ondertussen stijgt de vraag naar woningen flink. De komende tien jaar zouden er 845.000 woningen moeten worden bijgebouwd om aan de stijgende vraag te voldoen. Het kabinet wil 75.000 woningen per jaar bouwen. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Onder meer door de stikstofproblematiek en omdat er te weinig bouwlocaties zijn. De nieuwe geluidsnormen zijn nu een extra hindernis.

Ergernis over groei Schiphol
Ondertussen ziet het kabinet nog wel ruimte voor de groei van Schiphol. Dat roept ergernis op bij gedeputeerde Olthof. "Er lijkt gekozen te worden voor groei zonder dat de randvoorwaarden zijn gedefinieerd. Daarmee lijkt de afweging tussen groei en leefbaarheid uit balans", zo schrijft Olthof in een zienswijze op de voorgestelde Luchtvaartnota. Hij wil snel met de betrokken ministers in gesprek over een oplossing.

Wat vind jij?
Rekken we de regels op en gaan we ondanks de geluidsnormen toch huizen bouwen? Moet de groei van de luchtvaart stoppen? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].