Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Burgemeester Hoorn: "Rellen om standbeeld J.P. Coen zijn uitgelokt"

20 juni 2020, 09.16 uur · Aangepast 20 juni 2020, 17.41 uur · Door Redactie

Foto: WEEFF / Peter Goedhart

De gemeente laat aan NH Nieuws weten dat zij niet de indruk hebben dat de 100 à 200 jongeren die zich richting de binnenstad begaven, betrokken waren bij de demonstraties. Er werd met stenen naar politiepaarden gegooid en ook terrasmeubilair werd gebruikt tegen de politie. Hierop werd de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen.

Een andere groep van dezelfde grootte begaf zich richting het station en keerde zich daar tegen de politie, waarna ze eveneens naar de binnenstad gingen. De ME is daarna richting de Roode Steen gegaan.

Reactie burgemeester Nieuwenburg

Burgemeester Nieuwenburg voerde daarop een noodbevel in. Zo kon de politie de Roode Steen leegvegen en de horeca rondom het plein sluiten. Rond middernacht keerde de rust terug in de binnenstad.

Nieuwenburg laat aan NH Nieuws weten dat hij geen goed woord over heeft voor de relschoppers. "Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat heeft helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken."

"Dit had ook heel anders kunnen aflopen", aldus Nieuwenburg. "Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet." Volgens de burgemeester hebben de voorbereidingen op 'alle mogelijke scenario's' en het doortastende optreden van de politie er voor gezorgd dat de situatie niet verder is geëscaleerd.

De politie ontruimt het plein. Tekst loopt door na de video

Ontruiming Roode Steen in Hoorn - NH Nieuws

12 aanhoudingen, politieman- en paard gewond

De politie heeft gisteravond 12 relschoppers gearresteerd. Onder hen zijn drie minderjarige jongens. Acht zitten er nog vast. Het onderzoek naar de rellen is nog niet afgerond en de politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden. 

Bij de demonstratie werd gegooid met bakstenen. Een politieagent en een politiepaard liepen hierbij lichte verwondingen op, bevestigt een politiewoordvoerder aan NH Nieuws.