Ga naar Content

VIDEO: politie omcirkelt standbeeld JP Coen, plein ontruimd, 12 arrestaties

HOORN - Op de Roode Steen in Hoorn is het JP Coen-standbeeld omcirkeld door politieagenten en het hele plein is ontruimd. De sfeer was erg onrustig, aldus een verslaggever. Er worden vuurwerkbommen afgestoken. Eerder vanavond waren rellen van tegenstanders van het standbeeld. Er zijn twaalf mensen aangehouden, waaronder drie minderjarige jongens.

Foto: NH Nieuws

Dit meldt de politie aan NH Nieuws. Acht zijn aangehouden voor openbare geweldpleging en opruiing.  Drie minderjarige jongens wilden ondanks de politieblokkade met golfclubs naar het JP Coen-standbeeld en zijn vervolgens gearresteerd. Een man heeft tegen het standbeeld staan urineren en is aangehouden. 

Het is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen, maar een verslaggever van De Telegraaf zegt wel te zijn mishandeld. Dit kon de politie nog niet bevestigen. "Ik ben in mijn buik gestompt en ze hebben geprobeerd mijn telefoon te stelen", meldt hij op Twitter.

De sfeer op het plein de Roode Steen, waar het beeld van JP Coen staat, was van rustig naar plotseling erg beladen, aldus onze verslaggever. "Ineens moesten alle tafels aan de kant en omcirkelde de politie het standbeeld."

Tekst gaat door onder het kaartje.

Vanavond waren en voor- en tegendemonstraties tegen het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Die protesten waren niet rondom het standbeeld, maar op andere locaties. De mensen voor het standbeeld stonden op de Noorderveemarkt, de tegendemonstranten waren, later op de avond, op het Pelmolenpad. 

Rellen na tegendemonstratie

Toen die demonstratie afgelopen was, onstonden er rellen door de tegendemonstranten. Er werden onder meer stenen gegooid en tientallen agenten te paard en ME waren aanwezig. 

Toen het rustiger leek te worden, werd dus de Roode Steen ontruimd. "Hier spreekt de politie, u wordt verzocht het plein te verlaten, anders wordt er geweld gebruikt", klonk het via de speakers in politiebusjes.

"Dit is uit voorzorg", zegt een woordvoerder van de politie tegen NH Nieuws. Er waren aanwijzingen dat het mogelijk onrustig zou worden.

De politie staat om het JP Coen-beeld omdat ze het plein van binnen naar buiten willen ontruimen. "Mensen zitten daar aan een drankje en als ze dan naar dat beeld willen, kan dit problemen opleveren", aldus de woordvoerder.

Tekst gaat door onder de video. 

Ontruiming Roode Steen in Hoorn - NH Nieuws

Een NH-verslaggever liet weten dat er zeker vierhonderd mensen waren, die op een gegeven moment begonnen met rennen en joelen. "Er zijn ook veel jongeren van een jaar of 17."

Er klinkt nog steeds regelmatig een vuurwerkbom. De politie zal de komende uren nog op de Roode Steen blijven, aldus de woordvoerder. 

Lees ook