Ga naar Content
Noordkop & Texel

Gedupeerden vernietigende brand Oosterend blikken terug: "We waren bijna alles kwijt"

11 juni 2020, 13.44 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Marcel Winter

OOSTEREND - Het was twee jaar geleden niet alleen een drama voor de bewoners, maar voor het hele dorp: de vernietigende brand aan de Koetebuurt in Oosterend. Hierbij gingen vijf monumentale panden verloren, de bewoners waren ineens dakloos. "We zagen dat ons huis niet meer te redden was", aldus Leni Eveleens. "Bijna alles waren we kwijt."

Foto: Texelse Courant

Leni Eveleens doet met enkele andere bewoners haar verhaal tegenover onze mediapartner Texelse Courant. Bij een van haar buren schoot op 2 maart 2018 de vlam in de pan, waarna er een grote brand ontstond in de Koetebuurt in Oosterend. Zo groot, dat liefst vijf monumentale panden in de smalle straat afbrandden. Leni onderschatte het aanvankelijk, zo vertelt ze: "Ik had snel mijn kleren aangetrokken en mijn mobiel en portemonnee gepakt. Ik dacht: zo red ik me wel even, want we zullen vandaag wel niet terug kunnen."

Ze liep met haar gezin naar buiten en zag verderop de vlammen, de brandweer en dat het vuur uit de nok van hun schuur kwam. "Wij zullen ook schade hebben, dacht ik nog. De gitaar van mijn zoon, mijn bugel en een computer konden uit huis worden gered. Met de bugel, die ik pas een jaar had, was ik héél blij. We zijn verderop opgevangen. Daar vandaan zagen we dat ons huis niet meer te redden was. Op deze paar dingen na waren we alles kwijt."

Bekijk hieronder beelden van de ramp. Tekst gaat verder onder de video.

Texels dorp Oosterend in rouw na afbranden monumentale huizen: "Een dorpsramp" - NH Nieuws

De bewoners zijn inmiddels allemaal gesetteld in hun nieuwe huizen, al ging dat niet zonder slag of stoot. "De brand was één, maar wat we daarna de verstouwen hebben gekregen...", vertelt Leni Eveleens. "Alles wat tegen kón zitten, zat tegen. Maar ondanks alle hobbels en tegenslagen hebben we ons vrij snel kunnen richten op de mogelijkheden."

De grond bleek vervuild, er moest archeologisch onderzoek worden gedaan. "Het is een heel traject geweest, waarin je wordt geleefd en we ook nog eens pech hadden met onze gezondheid, maar waarin we toch beslissingen moesten nemen." Later bleek dat de bouwkosten ver boven het budget kwamen en dat het gezin geen garantie voor onderverzekering bleek te hebben. Uiteindelijk hebben ze daarom veel zelf gedaan.

"We zijn er dag en nacht mee bezig geweest. Er was zóveel te doen." Op 7 maart is het gezin er ingetrokken. "We moeten nog best wat, maar we gunnen ons ook tijd voor andere dingen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook