Ga naar Content

Texels dorp Oosterend in rouw na afbranden monumentale huizen: "Een dorpsramp"

OOSTEREND Het kleine dorp Oosterend op Texel is in grote rouw vandaag. Vanochtend rond 05.00 uur ontstond in een van de monumentale woningen van het dorp een grote brand die ook vier aangrenzende huizen zwaar beschadigde. De burgemeester spreekt van een 'dorpsramp'.

"Ongelofelijk wat ik hier vanochtend heb meegemaakt op het eiland", vertelt burgemeester Michel Uitdehaag aan NH Nieuws. "Voor het dorp Oosterend, maar eigenlijk ook voor het hele eiland is dit een ramp van hele grote omvang. Ik ben blij dat er verder geen slachtoffers zijn gevallen."

Lees ook: Grote brand verwoest monumentale woningen in Oosterend op Texel

De brandweer had het vuur pas rond 11.00 uur onder controle, maar verwacht de hele middag nog aan het nablussen te zijn. De bewoners van de getroffen woningen aan de Koetebuurt worden opgevangen in het dorpshuis en bijgestaan door slachtofferhulp. Voor hen wordt gezocht naar vervangend verblijf.

De omwonenden die last hebben van de rook die is vrijgekomen zijn ook opgevangen in het dorpshuis, laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord weten. "Nu is het afwachten of ze al dan niet terug kunnen keren naar hun woning."

Trots
De burgemeester is lovend over de betrokkenheid van de rest van de dorpelingen en andere eilandbewoners. "Dat het hele dorp Oosterend nu elkaar aan het steunen is. Ik ben er enorm van onder de indruk hoe mensen ook van buiten de getroffen buurt buurtbewoners spreken, opvangen, hun best doen. Daar ben ik heel trots op."

Onze verslaggever ter plaatse, Matthijs Gemmink, is ook onder de indruk van de gelaten, maar zeer betrokken sfeer die er nu in het dorp hangt. "De bewoners zijn hier heel erg geschrokken", zegt hij. "Ze willen ook liever niet praten met de buitenwereld, maar zijn wel heel betrokken naar elkaar. Er wordt zelfs woonruimte aangeboden aan de bewoners die door de brand zijn getroffen. Dit drama heeft echt heel veel impact."