Ga naar Content
Alkmaar

Ganzenoverlast: "Deze krop heeft schade, deze ook. Ze zijn niet meer te verkopen"

8 juni 2020, 19.00 uur · Aangepast 9 juni 2020, 08.11 uur
Door: Redactie · Foto:

HEERHUGOWAARD - Boer Niels Zuurbier baalt van het besluit van de Provincie de vergoeding van ganzenschade terug te schroeven, want de schade is zeker niet minder. We gingen langs bij de Heerhugowaarder. "We veroorzaken niks, maar krijgen wel de rekening."

De ganzenproblematiek onder agrariërs heeft er met het besluit van de provincie opnieuw een hoofdstuk bij. Waar ze tot nog toe 95 procent van de schade vergoeden, is dat vanaf volgend jaar 80 procent en dat maakt boeren boos. 

Niels Zuurbier, ijsbergsla- en koolteler, begrijpt er niks van. Het gaat bij hem om hoge kosten die het wild veroorzaakt. "Wij hebben jaarlijks gemiddels 50 tot 100.000 euro aan schade", schetst hij de situatie. "Dat is alleen directe schade, dus waar het wild ingezeten heeft." 

Bekijk hier wat Zuurbier bedoelt met directe schade. Tekst gaat door onder de video.

Minder vergoeding ganzenschade - NH Nieuws

Volgens gedeputeerde Esther Rommel wordt het geld voortaan anders verdeeld. "We begrijpen dat het voor veel boeren vervelend is. Maar we komen hen ook tegemoet door veel belemmeringen in het beheer weg te nemen."

Zo wordt de administratieve last om schade te voorkomen of de populatie te beheren geschrapt. Daarnaast wordt het niet uitgekeerde geld in z'n geheel gebruikt om de agrarische sector te verduurzamen.

Verjagen naar de buurman

Volgens Zuurbier is het niet de schuld van de boeren en telers dat zij te maken hebben met de ganzenschade. De oorzaak ligt volgens hem bij de overheid die niet adequaat ingrijpt op het groeiende aantal ganzen. "Het is een probleem waar we elke dag mee geconfronteerd worden en het slokt ons als ondernemer helemaal op", vertelt de ijsberslateler.

"Ik jaag ze weg, naar mijn buurman. Hij weer naar zijn buurman en dan weer naar mij toe. Het is niet wat bij je bedrijfsvoering hoort en een probleem dat wij niet veroorzaakt hebben, maar we krijgen er wel de volledige rekening van."

Lees ook