IJmond

NL
V

Mondkapje ook op de pont verplicht: "Ik heb geen zin in een dikke prent"

28 mei 2020, 17.57 uur · Door Fred Segaar

VELSEN - Maandag 1 juni is het zover. Dan is iedereen vanaf dertien jaar en ouder in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Wat niet iedereen weet is dat dat ook geldt voor de pont. Wie geen mondbescherming draagt kan tegen een bekeuring van 95 euro oplopen.

NH Nieuws

De meeste pontreizigers vandaag op het Noordzeekanaal tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord hebben begrip voor de maatregel. Maar er zijn ook mensen die het belachelijk vinden omdat het coronavirus zich in de buitenlucht nauwelijks zou verspreiden.

Quote

"Ik ga wel zo'n mondkapje aanschaffen, want ik heb geen zin in een bekeuring"

Fietser op de pont

"Dat het in de bus of trein moet begrijp ik wel", zegt een man die woont in Haarlem en werkt in Beverwijk. "Hier op het water lijkt het me ongevaarlijk. Maar ik ga 'm wel kopen hoor. In heb geen zin in een dikke prent."

Mondkapje op de pont - NH Nieuws

Een vrouw uit Velsen-Noord breekt in het gesprek in en zegt: "Nu is het rustig, maar toen ik gistermiddag overstak, was het druk en stond je hier zij aan zij. Dan is zo'n mondkapje wel fijn. Ik weet niet of het echt helpt, maar het geeft een gevoel van veiligheid."

Sluisroute

De grotere drukte is deels ook een gevolg van het afsluiten van de sluisroute. Vanwege het werk aan de zeesluis is die verbindingsweg over het Noordzeekanaal voorlopig nog afgesloten. "Je moet er niet aan deken wat er gebeurt als één van de ponten uitvalt", aldus een man op een racefiets. "Helaas gebeurt dat maar al te vaak. Dan ontstaan er hier problemen. Ik hoop dat ze heel blijven."   

NH / Dennis Mantz

Nog niet iedereen blijkt op de hoogte van de verplchting en de eventuele sanctie van 95 euro. "Ik weet dat het verplicht is in het openaar vervoer", zegt een fietser. "Maar ik heb me niet gerealiseerd dat het ook voor de pont geldt.  Maar inderdaad: ook dit is openbaar vervoer. Ik ga er dit weekeinde één kopen."

Corona in de IJmond
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn