Ga naar Content

Wielrennende huisgenoten 'Zwiften' erop los

AMSTERDAM - Huisgenoten Matthew Overste en Marco Doets zijn door de coronacrisis aangewezen op Zwift.  Dat is een online platform voor wielrenners om indoor te kunnen racen. Door de coronacrisis worden er natuurlijk geen koersen verreden, daarom doen ze wekelijks mee aan de Zwift NL League.

Huisgenoten Zwiften erop los - NH Nieuws

Iedere woensdagavond zitten Overste en Doets klaar voor de interactieve wielerrace. "Er staan heel veel Nederlandse club- en continentale renners aan de start. Ze passen zich aan, omdat er geen wedstrijden buiten verreden kunnen worden.  We gaan allemaal naar binnen om een uur lang gas te geven op onze hometrainer om te kijken wie de beste is", licht Doets toe. 

"We gaan allemaal naar binnen om een uur lang gas te geven"

wielrenner marco doets

Redelijk alternatief

Voor de Noord-Hollandse wielrenners is het een redelijk alternatief. Desondanks is het niet te vergelijken met normale koersen op de weg. "Ik vergelijk het meestal met veldrijden of strandraces", vervolgt Doets. "Het zijn niet zulke hele lange wedstrijden, maar ze zijn heel intensief. Je hebt geen moment rust, dat is anders dan op de weg. Je racet dan soms vier à vijf uur. Soms is er een rustigere periode, soms gaat het een half uur heel hard. Deze inspanning is anders."

Overste vult aan. "Je moet nog steeds hard trappen, misschien wel harder dan op de weg. Je hebt dan ook tactiek die een rol speelt. Hier gaat het meer op puur hard fietsen."

"Hier gaat het meer op puur hard fietsen"

wielrenner matthew overste

Virtuele doping

Valsspelen gaat een stuk makkelijker dan normaal. "Je geeft zelf je eigen gewicht aan. Als je meer weegt dan je opgeeft, pakt het platform minder gewicht. Klimmetjes worden dan een stuk makkelijker. Op die manier kun je 'virtuele doping' gebruiken. De eerste wedstrijd werd gewonnen door een Duitser van 52 die net zo hard fietste als een Tour de France-winnaar. Dat was behoorlijk dubieus", besluit Overste. 

Lees ook