Ga naar Content
Noordkop & Texel

Kerkuilen blij met nieuwe zitplek langs snelweg: "Geen verkeersslachtoffers meer"

26 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 26 mei 2020, 16.20 uur
Door: Redactie · Foto: Andre Eijkenaar

HOLLANDS KROON - Er vallen nauwelijks nog verkeersslachtoffers onder kerkuilen. De proef met speciale rollen op hectometerpaaltjes en nieuwe zitpalen lijkt te werken. Jaarlijks werden tientallen kerkuilen doodgereden op de snelweg.

Kerkuilen jagen graag in de berm omdat dit de ideale leefomgeving is voor muisjes. "De kerkuilen gaan op een hectometerbordje zitten en op het moment dat ze daar op zitten, worden ze weggezogen en doodgereden door langsrijdend verkeer", legt Esther van Doorn-Machielsen van wegbeheerder Van Doorn uit.

Proef

In 2018 werden daarom bovenop de hectometerpaaltjes langs de A7 en N242 speciaal ontworpen rollen geplaatst. Door de roller bovenop het paaltje, kan de kerkuil niet blijven zitten als hij er op landt. Om de kerkuil toch een zitplek aan te bieden, zijn er ook zeventig palen van drie meter hoog langs de weg geplaatst. "De kerkuilen zitten graag hoog om de berm te kunnen overzien en ook om hun prooi te eten", legt Esther van Doorn-Machielsen uit. 

200526_KERKUIL_V02 - NH Nieuws

Uit beelden van de wildcamera blijkt dat de palen gebruikt worden. Tot blijdschap van de kerkuilenwerkgroep die zich al jaren inzet voor de kerkuil. "Het is natuurlijk leuk dat ze er gebruik van maken", zegt vrijwilliger Luc Smit. Het onderzoek naar de resultaten van de proef loopt nog, maar sindsdien is er op dát stuk geen slachtoffer meer gevallen. 

Lees ook

Eind vorige eeuw kwam de kerkuil niet meer voor in de provincie, maar de kerkuil is echt weer terug.  Door beschermingsmaatregelen waren er vorig jaar 285 broedsels, een nieuw record. "Dat is natuurlijk fantastisch. Het zijn er veel meer dan we hadden kunnen dromen", aldus Luc.  
Doordat er meer uilen zijn, vallen er ook meer verkeersslachtoffers. "Daarom zijn we blij dat we dit kunnen verzachten door de palen neer te zetten. Als het vervolgens werkt, spring ik een gat in de lucht!"

Positieve resultaten met kleine aanpassingen

De kerkuilenwerkgroep én de wegbeheerder hopen dat deze maatregel doorgezet en uitgebreid wordt. “We zijn heel blij dat we met deze kleine aanpassingen al zulke positieve resultaten krijgen. Het zou mooi zijn als we dit ook op andere plekken kunnen uitrollen en dat ook andere vogels er van kunnen profiteren", aldus Esther van Doorn. 

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.