Ga naar Content

Circuit Zandvoort over asfaltlaag: "Beschuldiging over gif onterecht"

ZANDVOORT - Het storten van een halfverharde ondergrond voor tijdelijke tribunes tijdens Formule 1-races op het circuit, is altijd afgestemd met de provincie. Dat zegt de woordvoerder van het Circuit Zandvoort. Ook zou er zijn aangetoond dat er geen gif of kankerverwekkende stoffen in de ondergrond zitten. De provincie liet gisteren weten streng op te treden, omdat er geen ontheffing zou zijn verleend voor het storten van brokken asfaltpuin.  

Foto: VolkerWessels

Volgens natuurbeschermers die protest aantekenden bij de provincie, is het leefgebied van beschermde diersoorten beschadigd door het storten van de asfaltlaag. Harry Hobo van Stichting Natuurbelang laat al weten "pas echt blij te zijn als de laag helemaal weggehaald wordt." Hij denkt dat het geven van boetes niet zoveel zegt, "pas als het boetes van miljoenen euro's zijn." 

Gedeputeerde Esther Rommel zei tijdens de vergadering van de Provinciale Staten deze week met de directie van het circuit in gesprek te gaan over de kwestie. Volgens woordvoerder Kees Koning van het circuit waren de Provincie, de Omgevingsdienst en de gemeente Zandvoort echter van alles op de hoogte.

Ook de opmerking van de Partij voor de Dieren dat er snel ingegrepen moet worden om het lekken van pak-verbindingen te voorkomen, schiet helemaal in het verkeerde keelgat. In een schriftelijke verklaring stelt Koning namens het Circuit Zandvoort het volgende:

"De sensationele berichten dat in de materialen gif of zelfs kankerverwekkende stoffen zitten,  zijn feitelijk onjuist en daarnaast ook onterecht: alle betrokken overheden zijn in het bezit van aangeleverde rapportages waaruit blijkt dat er geen schadelijke stoffen in de halfverharding zitten en alles binnen de geldende normeringen blijft van de Wet Bodemkwaliteit en bijbehorende rapportages en pak-keuringen (en ook Nederlandse bouwbedrijven hebben de plicht om dit allemaal vooraf te onderzoeken)."

De directie van Circuit Zandvoort heeft opheldering gevraagd aan de Provincie met betrekking tot hun uitspraken over die schadelijke stoffen. 

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem