Ga naar Content

Oorzaak vissterfte Nieuw-Vennep een raadsel, bij eerste onderzoek geen botulisme aangetroffen

NIEUW-VENNEP - De gemeente Haarlemmermeer tast in het duister als het gaat om oorzaak van de vissterfte in Nieuw-Vennep. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt namelijk dat tijdens een eerste onderzoek geen botulisme is aangetroffen. 

Foto: Caroline Schaad & Cora Buursen

De afgelopen weken vinden buurtbewoners uit Nieuw-Vennep honderden dode vissen en vogels in het water aan de Componistenweg, de Vivaldisingel, Flierveld en Noordelijke Randweg. De doodsoorzaak is, ook nu na het eerste onderzoek, nog volledig onbekend.

De gemeente Haarlemmermeer plaatste kort geleden wel borden met de tekst 'botulisme, zwemmen en vissen verboden', maar een woordvoerder van de gemeente bevestigt aan NH Nieuws dat deze bacterie tijdens het eerste onderzoek niet is aangetroffen. 

Vervuiling

Het is vooralsnog niet duidelijk wat wél de oorzaak is van de eenden- en vissensterfte. Volgens buurtbewoners zou het te maken kunnen hebben met de vervuiling van het water.

Claudine Kerkhoven woont al een aantal jaren in het dorp en komt regelmatig vervuiling van het water tegen: "In het water langs de busbaan komt er al een hele tijd heel veel vuiligheid uit een buis. Er liggen soms zelfs allemaal vuilniszakken", vertelt ze. 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten pas na het weekend op vragen van NH Nieuws in te gaan. 

Lees ook