Ga naar Content

Doel bereikt voor aardappelteler Astrid, maar: "Beetje spijt naar DEEN toe"

BEEMSTER - Aardappelteler Astrid Francis legde gisteren een berg van 6000 kilo aardappelen neer voor het hoofdkantoor van DEEN Supermarkten in Hoorn. Ze was boos omdat de supermarkt niet haar aardappelen afneemt, maar die van buitenlandse boeren. Inmiddels hebben beide partijen een goed gesprek gehad op het hoofdkantoor van de supermarktketen.

Foto: NH Nieuws

“Ik ben vanmiddag op het hoofdkantoor geweest en we hebben een goed gesprek gehad. Ze hebben toegegeven dat er in de communicatie iets niet goed is gegaan en het zo snel mogelijk willen oplossen. Ze hebben mij een heel mooi aanbod gedaan om mijn aardappelen in alle filialen neer te zetten in een kist”, vertelt de Astrid in gesprek met NH Nieuws. 

Tekst gaat door onder het artikel.

Lees ook

Spijt heeft ze niet van haar actie, maar na het goed verlopen gesprek van vanmiddag, voelt ze zich wel een beetje schuldig richting de Noord-Hollandse supermarktketen. “Ik ben blij dat ik aandacht heb gekregen voor het landelijke probleem, dus in die zin heb ik er geen spijt van."

"Alle supermarktketens doen eraan mee. Er moet iets veranderen"

aardappelteler astrid francis

"Naar DEEN toe heb ik er nu wel een beetje spijt van, omdat alles nu wel heel erg op DEEN gericht is terwijl alle supermarktketens eraan meedoen. Het is de markt waar ze niet onderuit kunnen. Er moet constructief iets veranderen.”

Eén miljard kilo

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) snapt de frustratie van Francis. “Half maart was er naar schatting een aardappelenoverschot van een miljard kilo in Nederland. Dat is ongeveer 60 kilo per hoofd van de bevolking”, vertelt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de vakbond.

De coronacrisis ligt ten grondslag aan dit gigantische overschot. “Normaal gesproken worden er veel aardappelen geëxporteerd naar omringende landen als België, Duitsland en Frankrijk, maar dat heeft nu een tijd stilgelegen. Daarbij komt ook dat friet vooral buiten de deur gegeten wordt: denk aan fastfoodketens, restaurants, evenementen enzovoort. Dat komt nu weer mondjesmaat op gang, maar heeft natuurlijk ook lang stilgelegen.”

'Benefrietactie'

Om grootschalige vernietiging van aardappelen te voorkomen, is er onlangs een landelijke actie op touw gezet voor de telers. Via de website www.benefrietjes.nl roept de sector op om thuis meer frietjes te gaan eten.