Ga naar Content

Directeur Greenpeace over actie Schiphol: "Stel klimaatvoorwaarden aan staatssteun KLM"

SCHIPHOL - De Marechaussee heeft een einde gemaakt aan de actie van Greenpeace op Schiphol. Elf actievoerders bezetten daar rond 7.00 uur vanmorgen een uur lang de Aalsmeerbaan om te protesteren tegen de miljarden euro's aan steun die de luchtvaartsector krijgt om de coronacrisis door te komen. Directeur Joris Thijssen van Greenpeace vertelde direct na de actie waarom zij de baan bezetten.

Woordvoerder Joris Thijssen van Greenpeace - NH Nieuws

Via een zelfgemaakt loopbruggetje over het water wisten de actievoerders de baan te bereiken. De baan wordt op dit moment niet gebruikt voor vliegverkeer, wel staan er enkele KLM-toestellen geparkeerd.

Het duurde zo'n 20 minuten voordat de Marechaussee op de baan was. Nadat er even later ook een grote bus was om de actievoerders op gepaste afstand op te halen, was de actie na een uur afgelopen.

Voorwaarden aan steun

Directeur van Greenpeace Joris Thijssen lichtte de actie tegenover NH Nieuws toe: "Zodra wij aankwamen bij de baan, hebben we gebeld naar de Marechaussee en de Luchtverkeersleiding. We hebben aangegeven dat we vreedzaam onze stem wilden laten horen en dat het ons recht is om te protesteren, want wij denken dat er klimaatvoorwaarden moeten worden gesteld aan de staatssteun aan KLM."

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft NH Nieuws laten weten helemaal niet op de hoogte te zijn gesteld door Greenpeace.

Tekst gaat door onder video's

Geen hekken, maar wel een sloot: actievoerders Greenpeace bezetten met gemak Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Thijssen vindt dat KLM met een klimaatplan moet komen, bestaande uit drie regels: "De vliegtuigen moeten minder lawaai veroorzaken, vluchten onder de 1000 kilometer moeten zo snel mogelijk uit het schema, en personeel moet omgeschoold worden."

Hij vervolgt: "Veel mensen plaatsen welzijn voor welvaart. Laten we dat nu in deze tijden ook doen:  investeren in groene energie en duurzame huizen. In de hectiek van de coronacrisis moeten we namelijk ook de klimaatcirisis oplossen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!