Ga naar Content

Drie politieke partijen roepen Zandvoortse wethouders op niet af te treden

ZANDVOORT - De drie Zandvoortse wethouders moeten hun dreigement om op te stappen intrekken, vinden D66, de Ouderen Partij Zandvoort en de PVV. De raad heeft vorige week via een amendement afgedwongen dat de opgeknapte ontsluitingsweg van het circuit alleen maar gebruikt mag worden tijdens de F1-dagen.  

Foto: VolkerWessels

Wethouder Ellen Verheij (VVD)  wil het gebruik van de ontsluitingsweg niet schriftelijk vastleggen, maar zegt er in onderhandelingen wel uit te komen. Het aangenomen amendement vinden zij en haar twee collega-wethouders een regelrechte motie van wantrouwen. 

De provincie Noord-Holland is het ook niet eens met het extra gebruik van de weg en daagt de gemeente Zandvoort voor de rechter. Uit een omgevingsvergunning van het college van B&W van Zandvoort bleek dat er zou worden toegestaan de weg 50 keer per jaar te gebruiken om een VIP-parking te onsluiten. De weg kostte Zandvoort 500.000 euro. Dat werd in maart 2019 uitgegeven "uit veiligheidsoverwegingen", zo staat in het raadsvoorstel van toen.

De partijen vinden dat wethouder Verheij ze eerder had moeten informeren over het commerciële gebruik van de weg. Ze vinden dat er nu overheidsgeld wordt overgemaakt aan een partij die er geld aan verdient, terwijl het de gemeente niets gaat opleveren. Als ze dit eerder hadden geweten van de wethouder, zouden ze niet akkoord zijn gegaan met de uitgave van een half miljoen euro voor de toegangsweg. Het circuit had het dan zelf moeten betalen of een 'deal' moeten maken met de wethouder, zodat Zandvoort er ook wat aan kon verdienen.

Ondertussen zijn ondernemers in de badplaats in rep en roer. Juist in deze crisisperiode werkt het volgens hen " zeer contraproductief in de strijd tot overleven van veel van de Zandvoortse bedrijven."

Lees ook

De drie partijen, D66, OPZ en PVV denken dat de oplossing simpel is: het college van B&W moet gewoon het aangenomen amendement van de raad uitvoeren. "Bij aftreden is niemand gebaat en dat kent alleen veliezers." 

De wethouders hebben aan NH Nieuws laten weten uiterlijk vandaag duidelijkheid te geven wat ze gaan doen.