Ga naar Content

Alcohol- of drugsvergiftiging minderjarige jongens in West-Friesland stijgt

WEST-FRIESLAND - Hoewel het totaal aantal drugs- en alcoholvergiftigingen in de regio West-Friesland jaarlijks licht daalt, stijgt het aantal vergiftigingen onder minderjarigen. In het eerste kwartaal van 2020 stijgt het aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder minderjarigen in West-Friesland van 3 (vorig jaar) naar 8. 

Foto: Adobe Stock

Het zijn hoofdzakelijk jongens van 16 en 17 jaar oud die door de ambulance zijn opgehaald. Zowel de onwetendheid onder ouders als het toestaan van alcohol- en drugsgebruik blijven zorgpunten. De regio wil daarom meer interventies inzetten, die gericht zijn op de ouders.

Twintig ambulance ritten

In West-Friesland moest in het eerste kwartaal de ambulance twintig keer uitrukken (inclusief de acht minderjarigen). Dat zijn er zes meer dan dezelfde periode vorig jaar. De meeste jongeren waarvoor de ambulance ter plaatse kwam, waren tussen de 18 en 23 jaar. Het is nog te vroeg om te concluderen dat de stijging te maken heeft met de coronamaatregelen. Daarvoor zijn meer cijfers nodig, later dit jaar.

Ouders óók alcoholverstrekkers

Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en voorzitter van de West-Friese stuurgroep 'In control of alcohol & drugs', vindt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Helemaal nu er door alle coronamaatregelen veel thuis wordt gebleven. 

"Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun kind en wat er achter de voordeur gebeurt. Zij beseffen vaak niet dat zij de grootste groep ongecontroleerde alcoholverstrekkers zijn. Wij kunnen buiten de deur veel grenzen stellen en alcohol minder aantrekkelijk maken, maar uiteindelijk is het uw kind dat de alcohol drinkt of drugs gebruikt."

Tolerantie en thuisquarantaine

Nu gezinnen meer dan ooit thuis zitten en met mooi weer samen in de tuin, is de verleiding groot om toleranter te zijn. Terwijl uit onderzoek blijkt dat juist het voorbeeldgedrag van ouders een enorme impact heeft op het gedrag van hun tiener(s).

Wortelboer waarschuwt: "Als jongeren op een gegeven moment wel weer met vrienden elders mogen afspreken en drinken, dan is de trend thuis al gezet. Dat beseffen ouders zich onvoldoende."

Lees ook