Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Hoorn gaat 10.000 euro besteden om alcohol- en drugsmisbruik aan te pakken

14 februari 2020, 13.01 uur · Door Sander Huisman

HOORN - De gemeente Hoorn stelt dit jaar 10.000 euro beschikbaar om alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Naast alcoholcontroles wil het college het misbruik terugdringen door middel van activiteiten, die zij organiseren om kennis bij ouders te vergroten.

Foto: bier stock - Adobe Stock

Uit onderzoek is gebleken dat 35 procent van de Hoornse alcoholverstrekkers zich niet aan de wet houdt. Vooral cafetaria's scoorden slecht op het onderzoek dat werd gehouden door de GGD. Alcoholverstrekkers kunnen geld inleggen voor een aparte alcoholcontrole, waarbij ze hun geld terug kunnen krijgen bij een goede uitslag.

Mysterykids

"Het slagingspercentage is gemiddeld gelijk aan andere onderzoeken", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. "Maar door gerichte aanpak zijn ondernemers alerter op hun schenkbeleid. Met 55 procent als slagingspercentage bij de controles van de proef is dat ook echt nodig."

Zogenoemde 'mysterykids' worden als onderdeel van de proef het komende jaar drie keer onaangekondigd ingezet om de alcoholcontroles uit te voeren. Als er een slecht resultaat uit dit onderzoek komt, gaat het geld dat de horeca ondernemer heeft ingelegd naar extra handhaving. 

Ouders voorlichten

Naast deze proef trekt de gemeente geld uit om lezingen aan ouders te geven, om de gevolgen van alcohol- en drugsmisbruik bij hun kinderen terug te dringen. "We moeten af van het idee dat alcohol en drugsgebruik geaccepteerd is", vertelt wethouder Van der Ven. "Veel ouders zijn in de afgelopen jaren wel strenger geworden, maar staan drinken op speciale gelegenheden wél vaker toe."

Als een minderjarige dronken wordt aangetroffen op straat of in de horeca ontvangt diegene een boete en worden de ouders wakker gebeld en geïnformeerd. Ook tijdens evenementen houden medewerkers van Team handhaving intensief toezicht op mogelijk misbruik. 

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!