Ga naar Content

Edambusters vliegen over verzorgingshuis Obdam: "Eerst dacht ik: moet dat nou?"

OBDAM - Het is een jaarlijkse traditie van het formatie vliegteam de Edambusters: ieder jaar op 4 mei maken zij een herinneringsvlucht boven West-Friesland voor de omgekomen piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar dit ging dit jaar iets anders! 

VLiegtuigen over verzorgingstehuizen - NH Nieuws

In tegenstelling tot andere jaren werd er nadrukkelijk over verzorgingshuizen gevlogen en ook regelmatig een rondje om Obdam. 

"Eerst dacht ik van: moet dat nou? Wij waren er vroeger niet blij mee als de vliegtuigen over kwamen want dat was doodeng", vertelt mevrouw Spil, een bewoner van het verzorgingshuis de Horstenburgh in Obdam, waar ze overheen vlogen. 

Wij spraken de Edambusters! Bekijk hier de reportage. Tekst loopt door onder het artikel. 

Lees ook

Bij meneer Lentstra komen er bij het overvliegen van de vliegtuigen ook weer herinneringen op van tijdens de oorlog. "Ik hoorde 's nachts de Engelse vliegtuigen allemaal overgaan, richting Duitsland om bommen te laten vallen", aldus de bewoner. 

De route ging over elf Westfriese plaatsen, waar ze een bepaalde formatie uitvoerden in de lucht. Om groepsvorming te voorkomen werden er dit keer geen rondjes boven herdenkingsplaatsen gevlogen.